Društvo

TOKOM JESENJE AKCIJE DOBOVOLjJNOG DAVALAŠTVA KRVI DOBAR ODZIV SREDNJOŠKOLACA

Crveni krst Čačak ove sedmice, od 25. do 29. novembra, organizuje tradiconalnu akciju prikupljanja krvi od učenika srednjih škola u našem gradu. Akcija se sprovodi u okviru godišnjeg kalendara, a odziv punoletnih srednjoškolaca je odličan, kao i ranijih godina, što ove akcije svrstava u najznačajnije tokom godine.

Ispred male sale Doma kulture u utorak, kada su krv davali učenici Ekonomske škole, vladala je velika gužva, ali i uzbuđenje. Većini je to bila prva akcija u kojoj su učestvovali, pa su sa nestrpljenjem očekivali mišljenje dr Ivane Teofilović iz Službe transfuzije Kliničkog centra Kragujevac. Prema njenim rečima i prvog dana, kada su krv dobrovoljno davali đaci Tehničke škole, odziv je bio solidan. Prijavilo se oko 50, a kako se očekuje to će biti prosek u svim školama.

– Na nivou cele Srbije imamo nedostatak krvi, tako da svaka akcija, svaka prikupljena jedinica krvi mnogo znači za one kojima je ova dragocena tečnost potrebna. Krv može dati svaka punoletna osoba, od 18 do 65 godina, a potrebno je da je zdrava, što znači da nema hroničnih ili nekih akutnih bolesti – rekla je dr Teofilović, dodajući da svaki doborovoljni davalac najpre popunjava upitnik, koji sadrži sva važna pitanja.

Ivana Ružičić, učenica Ekonomske škole, smatra da je ovo važan događaj za nju, kao i sve njene vršnjake. Postojala je na trenutak i „trunka“ straha, priznaje, ali to osećanje brzo nestane.

– Znam da ovim nekome pomažem. Lepo je biti human – kratko je rekla Ivana.

U utorak su, pored brojnih đaka Ekonomske škole, u Domu kulture krv davali i članovi Sindikata zaposlenih u preduzeću „Elektroprivreda Srbije“, oni koji nisu stigli ili mogli to da urade prošle subote. Milan Stevanović (34) je u ovoj ekipi već 39. put.

– Krv dajem redovno, kad god su akcije. Idemo i u Jagodinu, kod kolega iz EPS-a, sa kojima smo se bratimili. Glavni pokretač je saznanje da na ovaj način možda spasavamo nečiji život, a ja se uvek posle ovih akcija osećam „slobodnije“ – kaže Stevanović.

Njegov školski drug, kolega i imenjak Milan Vidosavljević rekao nam je da mu je ovo „tek“ treća akcija, a počeo je na nagovor svojih kolega iz „Distribucije“.

– Lepo je biti među svim ovim dobrovoljcima. Čovek se oseća plemenitim, a u isto vreme zdravijim i kao da vam je lakše sa samim sobom. Kao da neka težina nestane iz čoveka – opisao nam je Milan, koji je imao dve operacije i smatra da mu je činjenica što je dobrovoljni davalac, olakšala da to sve prebrodi lakše.  

Akcija doborovoljnog davanja krvi sprovodi se, inače, svakog utorka, od 10 do 15 časova, u maloj sali Doma kulture.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.