Grad

Tokom vanrednog stanja bez većih problema, zaključili republički inspektori

Tokom vanrednog stanja i epidemije korona virusa u zdravstvenim ustanovama na području Moravičkog nisu uočeni problemi, a nije bilo ni žalbi od strane građana, izjavio je danas šef Odseka republičke zdravstvene inspekcije Zoran Ševarlić.

Prema njegovim rečima, zdravstveni inspektori iz Čačka koji pokrivaju četiri okruga, bili su na visini zadatka i opravdali svoju ulogu u teškim okolnostima.

“Prevashodno smo kontrolisali rad državnih zdravstvenim ustanova da li se primenjuju mere Vlade Srbije i na koji način. Utvrdili smo da su u Moravičkom okrugu sve mere ispoštovane i da se radilo jako dobro u tim ustanovama. U Domu zdravlja Čačak nijedan zaposleni nije bio zaražen COVID-19, dok je u drugim zdravstvenim ustanovama taj broj bio izuzetno mali”, pojasnio je Ševarlić.

On kaže da nije zabeležen nijedan slučaj da se odstupilo od protokola, počev od prijema pacijenata, pa do lečenja.

“Nije bilo slučajeva da su radnici odbijali izvršenje radne obaveze, kao ni primedbi građana na rad zdravstvenih službi”, istakao je Ševarlić.

Republički sanitarni inspektor Milić Đukanović, izjavio je da su on i još troje kolega iz Moravičkog okruga, između ostalog vršili kontrolu na graničnim prelazima Gostun, Uvac i Kotroman.

“Izrekli smo 1.300 rešenja za kućnu samoizolaciju i smeštaj u prihvatne centre. Takođe, doneta su bila i 692 rešenja za kućnu izolaciju osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima”, naveo je Đukanović.

Republički granični sanitarni inspektor Miloš Risimović, podseća da ta služba pokriva nekoliko mesta od Užice, preko Požege, Čačka, Gornjeg Milanovca, do Trstenika i Kruševca i da su za vreme epidemije strogo kontrolisane pošiljke i životne namirnice.

Prema njegovim rečima, kontrola je jedno vreme vršena na aerodromu “Morava” dok je bio otvoren, ali i na nekoliko graničnih prelaza.

“Transportna vozila kretala su se nesmetano, u martu ih je bilo manje, a u aprilu i maju skoro kao u normalnim okolnostima. Vozači su morali da poštuju mere poput nošenja maski, naočara i rukavica, a kako su najviše vremena provodili u kamionima, to im je bila neka vrsta izolacije”, objasnio je Risimović. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.