Društvo

TORTE I KOLAČI – SLATKI, KREATIVNI SVET IVANE JOROVIĆ IZ ŽIVICE

SVAKA POSLASTICA – VELIKI IZAZOV!


Ako neko ima dovoljno znanja i umeća da ostvari odgovarajući kvalitet proizvoda, u svakoj preduzetničkoj inicijativi preostaje mu, kako mnogi kažu, onaj daleko teži deo priče, a to je obezbedjivanje tržišta. Oni koji su se odvažili da samostalno organizuju bilo kakvu proizvodnju, obično ističu da su pravi izbor posla, posvećenost i istrajnost u radu, kao i korektan odnos prema potrošaču, najsigurnijiji put ka uspehu. Ovakve kriterijume poštuje u svom radu i Dragačevka Ivana Jorović (35) iz Živice, koja se odvažila da u kućnoj radinosti, paralelno sa svim drugim obavezama u domaćinstvu, pokrene proizvodnju sitnih slavskih kolača i torti, što je, ustvari, bio njen dugogodišnji san.

Ivana Jorović

Ivana se iz rodne Viče preselila u Živicu pre 15 godina, ustvari, kada se udala. Desetak godina je radila u trgovini, a kasnije je odlučila da se priključi suprugu i bavi poljoprivredom, kako bi mogla da isprati sve porodične obaveze i da se organizuje onako kako to najbolje odgovara njoj i ukućanima.

-Gajimo jagodu i malinu na ukupnoj površini od 55 ari. Jagodu smo počeli da radimo prošle godine. Reč je o veoma zahtevnoj kulturi, posla ima na pretek, od početka marta, pa sve do jeseni, ali je zarada solidna. I malina je u prošloj sezoni imala odličnu cenu, tako da su se uloženi trud i rad isplatili. Ipak, poljoprivreda je tesno povezana sa rizikom, pa je u onim nepovoljnijim godinama veoma važno da porodica ima i dodatni izvor prihoda. Suprug obradjuje kompletno porodično imanje, blizu pet hektara zemlje. Sve u svemu, od poljoprivrede može da se živi pristojno, ali mora da se radi racionalno i udarnički. Sav posao u domaćinstvu obavljamo bez anagažovanja dopunske radne snage, što za nas predstavlja veliku uštedu. Deca su porasla, tako da nam je njihova pomoć vrlo dragocena – objašnjava naša sagovornica.

SLATKE DJAKONIJE IZ MAMINE KUHINJE…


O pokretanju male proizvodnje sitnih slavskih kolača i torti Ivana je maštala i ranijih godina, ali se teško odvažila na takav korak, iako su svi u njenom okruženju bili ubedjeni da bi ona bila veoma uspešna u tom poslu. Uvek su se divili njenom umeću i maksimalno uživali u svim poslasticama koje je pravila.

-Ljubav prema ovoj vrsti kulinarskog umeća nasledila sam od majke, koja i dan-danas pravi vrlo ukusno kolače i torte. Uvek sam volela da se motam po kuhinji dok je mama radila. Zavolela sam neodoljive mirise raznih filova za torte, prodrla u finese, ali sam i dalje bila radoznala i sklona istraživanju. Dekorisanje kolača i torti za mene je od početka predstavljalo najveći izazov, jer to i jeste najkreativniji deo ovog interesantnog posla. Usavršavala sam svoje umeće i posredstvom interneta, neumorno isprobavajući nove i nove recepte. Pratila sam sve novitete u ovoj oblasti, tako da mi i danas vrlo često zastane dah kada zvršim neku tortu, jer u ovom poslu kreativnosti nema kraja. To i jeste ono što je fascinantno i što vas uvek motiviše da radite još posvećenije – ističe Ivana.

Ova vredna Dragačevka je svoj mali biznis pokrenula u januaru 2019. godine. Iako se na početku pitala da li će biti u stanju da u mnoštvu dnevnih obaveza ispoštuje narudžbine kupaca, vremenom je shvatila da je sve izvodljivo kada imate podršku ukućana. U ovom prilično zahtevnom poslu, gde sve zavisi od uloženog vremena, truda i strpljenja, pomažu joj vrlo često suprug Rade i sinovi. Stariji sin Nikola pohadja prvi razred srednje škole u Čačku, a Aleksa je još uvek osnovac. Uvek su tu kada ustreba, seckaju žele bombone, orahe, savijaju kutije, pakuju kolače i torte…

MANJE POSLA ZBOG PANDEMIJE

U uslovima pandemije korone, Udruženje seoskih žena Dragačeva je uvek tu za svoje članice, organizuje razne edukativne skupove i putem projekata obezbedjuje sredstva podrške za jačanje ženskog preduzetništva, ističe Ivana, koja je, inače, jedan od osnivača ovog mladog udruženja.

-Pretežni deo prošle godine protekao je bez odlazaka na razne privredno-turističke i kulturne manifestacije, a to se dobrim delom odrazilo i na prodaju naših proizvoda, bilo da je reč o mlečnim proizvodima, kolačima, sokovima, zimnici, ručnim radovima… Zahvaljujući Udruženju, ranije smo više putovale, uspostavljale korisne kontakate, izlagale svoje proizvode, tako da smo postizale i bolje finansijske rezultate. Pandemija korone je značajno otežala plasman naših proizvoda. Za razliku od 2019. godine, kada sam proizvela više od 500 kilograma kolača, u prošloj godini sam imala daleko manje porudžbina, jer nije bilo velikih skupova – rodjendana, krštenja, svadbi, tako da su svi značajni dogadjaji, koji su bitni za svaku porodicu obeležavani u najužem krugu. Isporučila sam samo oko 150 kilograma kolača, tako smo morali da se oslonimo na prihode od poljoprivrede. Imali smo sreće što je prošla sezona bila relativno dobra za većinu poljoprivrednih kultura, pa smo i mi imali vajde od jagoda i malina – kaže ova vredna i kreativna Dragačevka.

PO MERI VELIKIH SLADOKUSACA

Ivana radi sitne slavske kolače, princes krofne, šam rolne i najrazličitije vrste torti. Omiljene su joj poslastice koje pravi od sopstvenog voća, jer ih najviše vole svi članovi njene porodice, najbliži rodjaci i prijatelji. Posebno uživa u ukrašavanju torti, jer se u tome kriju i najveći izazovi. Kolače i torte radi radi po narudžbini, uglavnom za žitelje Gornjeg Dragačeva. Svoj slatki program reklamira na instagramu i fejsbuku, a iz priloženog se može videti da su njeni kolači i torte prava remek dela.

-Svaki posao uvek može da se razradi bolje, ovde kod nas nema mnogo stnovništva, a da širimo tržište na susedne gradove i opštine, to bi za nas u ovakvim uslovima bila prevelika ambicija. Imala sam nameru da se reklamiram na fejsbuk grupi „Mali proizvodjači hrane“, ali sam zbog pandemije korone odustala. Nemam poverenja u brze pošte, najsigurnija sam kad lično isporučujem robu. Ukoliko bih se opredelila da širim svoje tržište, to bi zahtevalo daleko veća ulaganja, prvenstveno zbog isporuke robe. Za sada, najvažnije mi je da zadržim kvalitet svojih proizvoda, a povećanje obima proizvodnje može da sačeka neka bolja vremena – objašnjava Ivana.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.