G.Milanovac Region

Тродневна обука за припаднике јединица цивилне заштите

У четвртак, 6. децембра, у Горњем Милановцу је започета обука припадника Јединица цивилне заштите, која ће трајати три дана. За одржавање обуке задужени су представници Националног тренинг центра у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

– Општина Горњи Милановац придаје доста значаја формирању самог штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац. Ми смо већ формирали једно Добровољно ватрогасно друштву у Прањанима, које доста доприноси првом изласку на терен пре доласка специјализованих јединица. Оно што је данас тема дневног реда је обука наших јединица цивилне заштите, преко сто људи имамо у тим јединицима. Желим да се захвалим и Националном тренинг центру, који је у оквиру МУП-а Републике Србије уважио општину Горњи Милановац и дошао да изврши обуку наших припадника цивилне заштите. Такође, захваљујем се и сектору за ванредне ситуације и господину Ерићу, начелнику из Чачка са којим имамо одличну сарадњу. Општина Горњи Милановац учиниће све напоре да у наредном периоду набави комплетне униформе и заштитна одела за све припаднике цивилне заштите. За 50% припадника смо већ набавили унифроме, а за осталих 50% ћемо набавити у првом кварталу следеће године. Када је реч о опреми, ми смо то већ набавили. То се налази у нашим магацинима и увек је спремно за изношење на терен. Ова тродневна обука, колико ће трајати у Горњем Милановцу ће упутити све припаднике цивилне заштите како могу правовремено да одреагују у различитим ситуацијама. Било да је у питању пожар, поплава или нека друга природна катастрофа. Не поставља се питање да ли ће се догодити нека ванредна ситуација, јер то је извесно, само не знамо када. Ми морамо бити спремни да у сваком тренутку одговоримо на изазове који су пред нама – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Ова тродневна обука од великог је значаја за припаднике јединица цивилне заштите, јер поспешује ефикасност и деловање у ситуацијама које захтевају њихово ангажовање.– Све до сад уложено без овог завршног чина и оспособљања припадника јединица, не би имали смисла. Са овом обуком, завршавамо један циклус. Од петка ћемо имати обучене и оспособљене припаднике јединица цивилне заштите, који могу да се ангажују у пружању помоћи локалном становништву и отклањању евентуалних последица елементарних непогода – рекао је Милорад Димитријевић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац.

Ангажовање Сектора за ванредне ситуације, Националног тренинг центра и најзначајнијих људи из ове области представља предуслов за успешну обуку. Са завршетком обуке, општина Горњи Милановац имаће спремне припаднике јединица цивилне заштите, за деловање у ванредним околностима.

Извор: КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.