Dragačevo Region

U LUČANIMA DVA KAMPA ZA KINESKE RADNIKE NA AUTOPUTU

Od Preljine ka Požegi biće izgrađena još jedna deonica auto-puta. Izvođač je kineska kompanija koja u Lučanima za radnike gradi dva kampa. Kineski graditelji postali su dragi gosti dragačevskih prodavnica i kafana.

U krstačkom polju, pored reke Belice, niču temelji naselja za oko 300 kineskih graditelja. Nove, vredne komšije koje najveći deo dana provode na gradilištu, meštani su već prihvatili kao svoje, pa ni kineski jezik nije prepreka.

„Oni imaju neke aplikacije, oni postavljaju nama pitanja, a mi im preko tih njihovih aplikacija odgovaramo“, dodaje Branko.

Problema sa sporazumevanjem nemaju ni u Markovici, gde kineski graditelji kampa i baze takođe dolaze i u prodavnicu i kafanu, kao ni u majstorskoj radionici u Rtarima, gde svrate kad zatreba pomoć oko mašina.

„Oni rade na tom putu i dolazili su kod nas. Vršili smo im neke usluge, popravke na mašinama“, navodi Dragan Krunić iz Rtara.

Osim što će postati deo mreže auto-puteva Srbije, što će im olakšati putovanja, u Lučanima razmišljaju i dugoročno.

„Planiramo da u delu isključenja, odnosno naplatne rampe koja će se nalaziti u Krstaču, u naredne tri godine otkupimo 35 hektara zemlje, kako bismo stvorili novu industrijsku zonu“, ukazuje Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

U opštini Lučani biće smešteno oko 600 kineskih graditelja. Njihova prethodnica je nekoliko desetina radnika koji pripremaju kampove u kojima će, kako najavljuju, biti svi uslovi za terenski život i rad.

Deonica od Preljine ka Požegi je duga 31 kilometar, sa tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.