Kultura

U ČAČKU 24. SAZIV SIMPOZIJUMA “UMETNOST I PAPIR”

Umetnost – ekologija – privreda, simbioza koja traje već 24. godine u Čačku, zahvaljujući likovnom umetniku Božidaru Plaziniću, idejnom tvorcu Simpozijuma “Umetnost i papir”, jedinstvenom u ovom delu Evrope.

sim1

Koliko je manifestacija bila vidljiva i uspešna govori i podatak da je 2006. godine kao nova kulturna inicijativa na Balkanu prikazana na Evropskom kongresu za kulturu. Simpozijum organizuje Cetar za vizuelna istraživanja “Krug” iz Čačka , a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja RS, Grad Čačak i Fabrika kartona “Umka” (nekadašnja Fabrika hartije “Božo Tomić”)

Gotovo četvrt veka kreativno stecište učesnika ovog Simpozijuma je Fabrika hartije “Božo Tomić” u Čačku. Umetnici svoja dela realizuju od recikliranog papira i papirne pulpe, a mnogi od njih su se profilisali  kao stvaraoci koji se isključivo bave ovom tehnikom. Ovog jula, 24. Simpozijum “Umetnost i papir” okupio je 12 umetnika iz Srbije, Francuske, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Izložba radova postavljena je u Likovnom salonu Doma kulture.

simp4

-Simpozijum je skup na kome se na teoretski i umetnički način raspravlja o reciklaži otpada koji postaje umetničko delo. Umetnici su u ovom trenutku jedini živi radnici u fabrici koja ne radi. Do sada su u Simpozijumu “Umetnost i papir” učestvovale 24 zemlje, 319 umetnika, iza kojih je ostalo više od 700 stvorenih dela. Koncept je postao veoma zastupljen među umetnicima, a neki od njih se isključivo bave ovom tehnikom – rekao je Božidar Plazinić, umetnički direktor manifestacije.

sim3

-Papir ima potencijalne mogućnosti koje samo umetnik može da nasluti, jer je taj vizuelni, pa čak i značenjski potencijal tog materijala enorman. Svako vreme i svaki umetnik u skladu sa svojim senzibilitetom i kulturološkom pozicijom daje novo tumačenje i neki novi ugao viđenja i tretiranja papira, odnosno njegovog transponovanja u likovni izraz. Posebno je značajno što Božo Plazinić i ovaj Simpozijum imaju jednu širu, humanu, istraživačku poziciju u ovom gradu više od dve decenije, koje su od posebnog značaja, pošto su napravile spoj između industrije i umetnosti – istakla je akademski vajar Gordana Kaljalović iz Novog Sada, koja je prvi put učesnik Simpozijuma.

Uz praktično kreativno delovanje, u toku trajanja Simpozijuma organizuju se i tribine i radionice na kojima se teorijski razmatraju odnosi umetnosti i ekologije.

Z. L. S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.