Društvo

U „Dragiši Mišović“ povećan broj dece obolelih od kovida

Na dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ trenutno je na lečenju 25 dece sa korona virusom, što je duplo veći broj nego prethodnog meseca.

Mother measuring temperature of her ill kid. Sick child with high fever laying in bed and mother holding thermometer. Hand on forehead.

Načelnica te klinike Olivera Ostojić rekla je za K1 televiziju da je poslednjih mesec dana zabeležen povećan broj ambulantnih pregleda i prijema u bolnicu.

Načelnica dečjeg odeljenja KBC „Dr Dragiša Mišović“ potvrdila je da je u toj zdravstvenoj ustanovi preminula porodilja stara 29 godina koja je bila zaražena korona virusom.Ostojić je rekla da je njena beba dobro.

Ona je jedna od dve trudnice koje su krajem prošle nedelje hitno morale da se porode carskim rezom zbog teškog stanja usled kovida-19, a doktorka Ostojić kaže da su bebe u dobrom opštem stanju.

„To nisu samo beogradska deca, već i deca iz unutrašnjosti. Nekim danima imamo veći broj prijema nego otpusta, što pre par meseci nije bio slučaj, uvek smo otpuštali više dece nego što smo ih primali“, kaže Ostojić.

Dodaje da su deca različitog uzrasta, od nekoliko dana do 17, 18 godina.

Kako je rekla, sve bebe koje su kovid pozitivne su dobro i svaka se posle izvesnog vremena otpusti kući u dobrom opštem stanju.

„Bebe su izgleda najjača karika. Od marta prošle godine prošlo je puno beba kroz bolnicu i sve su dobro, trenutno nemaju nikakve dugoročnije komplikacije“, rekla je doktorka Ostojić.

Navela je da upalu pluća imaju starija deca, tinejdžeri, koji u bolnicu dolaze sa temperaturom, malaksalošću, kašljem, a u nekom procentu oni koji imaju tzv. multisistemski inflamatorni sindrom.To je ozbiljnija bolest koja se manifestuje sa izrazito povećanim laboratorijskim analizama, tačnije preteranim odgovorom imunog sistema na korona infekciju, kaže Ostojić.

Ukazuje da takvi pacijenti uspešno završe lečenje, bez komplikacija.

Doktorka Ostojić kaže i da za sada neće biti vakcinacija dece i ističe da je neophodno da vakcinu protiv korona virusa primi što veći broj populacije starije od 18 godina.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.