Društvo

U JEŽEVICI POD JELICOM U NEDELJU SABOR KAČAMAKA PO DRUGI PUT

Sledeće nedelje, 6. oktobra, meštani Ježevice, baš kao i prošle godine u isto vreme, organizuju Sabor kačamaka. Svečano otvaranje Sabora, čiji je organizator Savet MZ Ježevica, planirano je za 12 časova u dvorištu osnovne škole. Na istom mestu i u isto vreme počinje i takmičenje u kuvanju kačamaka i kulturno-umetnički program. Pobednici će biti proglašeni u 14 časova, a zatim slede sportska takmičenja. Najavljeno je i predstavljanje aktivnosti Udruženja „Dragačevo – Jelica – Zapadna Morava“.  

Manifestacija naslovljena ovim starim jednostavnim jelom, zapravo je posvećena kukuruznom brašnu, proji, ali i drugim poljoprivrednim proizodima iz jeličkog kraja, siru, kajmaku slanini, čvarcima, rakiji, svemu onome uz što se najbolje mezi sa kačamakom i projom. Sve to i još mnogo toga na bogatoj trpezi, pripremaju žene Ježevice, koje će svoje najbolje specijalitete, kao i prošle godine, ponuditi gostima Sabora.

Selo Ježevica u prošlosti je bilo poznato po brojnim vodenicama potočarama. Pripoveda se da ih je na Ježevačkoj reci,  od Dolova, iznad manastira Ježevica, do glavnom puta Čačak – Kraljevo, bilo više od dvadeset. U ovom brdsko-planinskom selu oduvek su živeli poznati voćari, koju nisu zanemarili ni žita, pre svega pšenicu i kukuruz… Na prošlogodišnjem Saboru takmičilo se desetak ekipa, uglavnom iz Ježevice i okolnih čačanskih sela, a organizatori se nadaju da će ove godine nadmetanje biti još zanimljivije.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.