Ivanjica Region

У НАРЕДНИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ ЗАПОЧЕЋЕ ПОСТУПАК САНАЦИЈЕ ПЕШАЧКОГ МОСТА

У НАРЕДНИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

                        ЗАПОЧЕЋЕ ПОСТУПАК САНАЦИЈЕ ПЕШАЧКОГ МОСТА

     Оштећења на пешачком односно, популарно названом жичаном мосту, су таква да треба ограничити кретање великог броја људи, забранити било какво окупљање на њему, а да се у року од шест месеци крене у поступак његове санације. То је закључак анализе стања, коју је урадила београдска фирма „Мостпројект“ на захтев Општине Ивањица.

Садашњи Пешачки мост (фото: Ј.С.)

     Општина Ивањица је 12. јула ове године  потписала уговор са фирмом „Мостпројект“ а.д. из Београда са циљем израде извештаја о прегледу Пешачког моста преко реке Моравице у Ивањици. На основу прегледа моста установљена су оштећења, каже помоћник председника општине Иван Мојсиловић.  

     -Пропала је хидроизолација, спојеви између монтажних плоча газишта као и парапетне плоче које су изгубиле функцију спречавања сливања воде до главних носача. Установљен је висок ниво корозије арматуре и деградисаности бетона газишта, а изражена је и корозија главног челичног носача. Зато морамо поставити табле са упозорењем да је мост оштећен, забранити кретање мостом већих група људи и задржавање на њему. Предложено је и да се у року од шест месеци крене у поступак санације. Општина Ивањица ће у датом року покренути поступак израде пројектно техничке документације на основу кога би се тражио  извођач радова, изјавио је Мојсиловић за „Чачански глас“.

     Иначе, овај мост је изграђен 1978. године паралелно са до тада постојећим дотрајалим висећим мостом, који је због бројних оштећења био небезбедан за употребу па је прелаз преко њега био забрањен. Његова номинална дужина је 40 метара, конструктивна ширина три метра, а корисна ширина 2,75 метара. Мост је изграђен као спрегнута конструкција од челичног носача висине 120 центиметара и бетонске коловозне плоче дебљине 12 центиметара, са хидроизолацијом и завршном асфалтном обрадом дебљине два центиметра.

Планиран је за пешачки саобраћај, али је по његовој изградњи извршена контрола носивости за потребе евакуације града у изузетним околностима, која је доказала да преко њега може прећи возило тежине 13 тона (према тадашњим југословенским прописима). На мосту, осим поправке корозијом оштећене металне ограде и сливних решетки са обе стране, није рађено ништа друго од његове изградње. Детаљним прегледом и анализом постојећег стања конструкције моста констатовано је да је прелиминарна вредност санационих радова горњег строја око 11,7 милиона динара без ПДВ-а што је инвестиционо оправдано па није неопходна изградња новог моста.

                                                                                                     J.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.