Aktuelno Obrazovanje

U OŠ “VUK KARADŽIĆ” OTVORENA IZLOŽBA STARIH PREDMETA I RUČNIH RADOVA

U okviru trilogije pod nazivom “Čuvari narodne tradicije”, u u utorak je u OŠ “Vuk Karadžić” otvorena izložba starih predmeta i ručnih radova. Pored ove, profesorka književnosti i srpskog jezika Jasna Baralić, organizovala je i prethodne dve, izložbu starih knjiga i “Škola, nekad i sad”. U realizaciji izložbe starih predmeta i ručnih radova, učestvovali su nastavnici u učenici ove škole, kao i njihovi roditelji, a poseban doprinos su dale profesorke Jasminka Marić Glišović, Ljubica Radonjić i Vesna Vuksanović. Učenice Biserka Marinković, Aleksandra Kovačević i Tijana Talović su naglasile da je ova izložba uvod u proslavu 170. godišnjice od pobede Vukovih ideja na književnom planu:

2

– Vukova reforma je zaživela četiri godine posle njegove smrti, 1868. godine. Danas se Vukovi ostaci nalaze sahranjeni ispred Saborne crkve, zajedno sa posmrtnim ostacima njegovog učitelja Dositeja Obradovića. Godine 1847. Vukove ideje su pobedile na književnom planu. Izašle su na narodnom jeziku sledeća dela: Pesme Branka Radičevića, Gorski vijenac Petar Petrović Wegoš, Prevod Novog zavjeta i Rat za srpski jezik i pravopis Đure Daničića.

1

 

3

Predmeti imaju svoju priču, svoj život i sudbinu. Svaki predmet nadživi svoga vlasnika. Govore nam o strpljenju, radu i ljubavi prema poslu kojim su se bavili. Stariji su nam ovo ostavili u amanet, a mi smo dužni da ih sačuvamo od zaborava, podsetile su učesnice recitala koji je pratio otvaranje izložbe.

N.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.