Društvo

УЧЕЊЕ „ПУНИМ ПЛУЋИМА“ КРОЗ ИСТРАЖИВАЊЕ

ОСНОВНА ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ ОД УНИЦЕФ-А И ВЛАДЕ НОРВЕШКЕ ДОБИЛА ВРЕДНУ ОПРЕМУ

И тешке лекције могу постати лаке, када се уче кроз истраживања и експерименте, који су попут забаве… Ако још све то може допринети да живимо у здравијој околини, онда је то пун погодак! Управо то је омогућено ученицима Основне школе „Свети Сава”, којој је данас уручена вредна опрема, пакет наставних средстава. Ова чачанска школа једна је од 46 основних и средњих у Србији које учествују у пројекту „Школе за бољи квалитет ваздуха, STEM образовање и омладински активизам у Србији“, који реализује УНИЦЕФ, у сарадњи са Министарством просвете науке и технолошког развоја и уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке.

Татјана Вујовић, наставник биологије у ОШ „Свети Сава“, навела је да је сарадња са УНИЦЕФ-ом почела крајем прошле године, на њиховој конференцији. „Моја зелена школа“ је први од пет планираних пројеката. Односи се на климатске промене и у њему је на почетку школске године учествовало двадесетак ученика осмог разреда.

– Опрема коју смо добили унапредиће и оплемениће наставу у нашој школи, а деци ће, свакако, бити лепше… „Моја зелена школа“ је пројекат који су нам задали, а све наредне сами ћемо осмишљавати и укључивати и друге наставнике, као и ученике нижих разреда… Суштина STEM пројеката је интердисциплинарни приступ настави. Користећи знања из различитих области, ученици сумирају у финални извештај. Ова опрема омогућава нам и чешћу теренску наставу, испитиваћемо квалитет земљишта, ваздуха, воде у Атеничкој реци… – објаснила је наставница Вујовић.

Јоси Ечевери Буркхард (Yosi Echeverry Burckhardt), земеница директорке канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, рекла је да је главни циљ пројекта промоција знања ученика о заштити животне средине, а самим тим и здравља и добробити за цело друштво. Како је рекла, STEM пакет који је уручен школи, ученицима даје прилику да истражују свет око себе, а тиме и да га боље разумеју, да схвате међусобне утицаје човека и природе. Она је навела да УНИЦЕФ у Србији сарађује са школама у 15 градова, у којима постоје различити нивои загађења ваздуха.

Мирослав Мандић, директор ОШ „Свети Сава“, говорио је о значају дониране опреме за квалитетнију практичну наставу, што и сами ученици више воле.

В. Т.

УСКОРО ДОНАЦИЈА ЗА ЈОШ ДВЕ ШКОЛЕ У ЧАЧКУ

Осим ОШ „Свети Сава“ у пројекту УНИЦЕФ-а учествују још две чачанске школе, ОШ „Танаско Рајић“ и Прехрамбено-угоститељска школа. Слађана Парезановић, начелница Школске управе у Чачку, захвалила је донаторима у име Министарства просвете.

– Уверена сам да је поклон у правим рукама и да ће много допринети раду наставника, а да ће ученицима омогућити, не само стицање научних знања, већ и друге међупредметне компетенције – рекла је начелница Парезановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.