Društvo

Ukinuto vanredno stanje – nema više policijskog časa, ali neke mere ostaju na snazi

Sa 155 glasova “za” poslanici Skupštine Srbije sinoć su izglasali ukidanje vanrednog stanja. Od danas u 05:00 ujutru policijskog časa neće biti.


U Srbiji je vanredno stanje proglašeno je 15. marta zbog epidemije korona virusa, u trenutku kada je bilo zaraženo 48 osoba. Proglašeno je na osnovu trojnog potpisa predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.


Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa COVID-19 neće ostati na snazi.


Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima. Fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj i rukovanja. Stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.