Милун
Grad Saobraćaj

УЛИЦА ЦАРА ДУШАНА УБУДУЋЕ БЕЗ ГУЖВИ

УЛИЦА ЦАРА ДУШАНА УБУДУЋЕ БЕЗ ГУЖВИ

Улица цара Душана, једна од главних у центру Чачка, отворена је за саобраћај за путничка возила, пешаке и бициклисте крајем прошле недеље. Након реконструкције, постала је улица у којој нема оне уобичајене саобраћајне гужве. Уместо некадашњих паркинг места, сада је то улица која је добила бициклистичку стазу, а у наредном периоду ће у једном њеном делу бити оформљен и дрворед, навео је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

-Улица цара Душана је урађена у оквиру пројекта Нацинална престоница културе 2023. године и са тим инфраструктурним пројектом смо, између осталог, конкурисали пре две године. Желели смо да комплекс где се одржавају важне манифестације, где се налазе галерија „Надежда Петровић“, Музеј, Архив, Конак Јована Обреновића, Вирерова кућа, Рисимова галерија, буде у једној целини и тај умирујући садржај ће то и омогућити. Нравно, настављамо да радимо и партерно уређење испред галерије „Надежда Петровић“. Добили смо извођача и за реконструкцију „Соклане“ и претварање у Музеј кошарке. Сам предмер је био 49.000.000 динара, али још увек надзорни орган није завршио читав посао и мислим да смо негде око осам милиона динара уштедели у самом извођењу радова. Имамо идеју да наставимо изградњу ове улице све до градског бедема, јер имамо жељу, али пре свега потребу грађана, да урадимо што више бициклистичких стаза где год за то можемо да створимо услове – рекао је Тодоровић и додао да су током реконструкције Улице цара Душана  остварене и одређене уштеде.

Милун

Улица цара Душана је улица умирујућег саобраћаја и врло често ће бити затворена за кретање возила, јер ће служити као место на коме ће се одигравати разни догађаји и културно-уметничке манифестације. Поред тога, Улица жупана Страцимира биће претворена у пешачку зону која ће се настављати на Градски трг са којим ће формирати једну целину резервисану за пешаке. Ускоро ће бити расписана јавна набавка за те радове и градоначелник је изразио уверење да ће до краја септембра и ова улица у строгом центру града бити потпуно забрањена за моторни саобраћај.

Како је навео Тодоровић, паркинг места неће бити задржана ни у наставаку Улице цара Душана од Соколане до градског бедема.

– Ми смо донели одлуку и планским актом давно предвидели да јавна гаража буде на месту такси станице, односно, на крају Kужељеве улице. Kада Улицу жупана Страцимира претворимо у пешачку зону, паркинг места која сада постоје у њој, њих укупно 17, биће обезбеђена у самој Kужељевој улици. Надам се да ћемо до краја августа завршити Булевар војводе Путника са Бирчаниновом улицом, до Немањине улице. Остаје нам да до краја године извластимо још објеката да бисмо завршили комплетну трасу тог булевара. И то треба да буде главни булевар са Синђелићевом улицом на којој завршавамо експропријацију, уклањање објеката и спајање са Улицом војводе Степе. Наравно да нам је циљ да имамо што више јавних паркинг места, али ћемо се потрудити да се за ова места која ће бити укинута нађе замена на приближно блиској локацији. Када је реч о Улици цара Душана, имамо простора преко пута Агрономског факултета да тај број паркинг места обележимо. Завршавамо пројектно-техничку документацију, идејно решење је готово и у принцупу ова деоница улице биће иста као и завршени део поред цркве. Kоловоз ће бити нешто шири, али такође, само за путничка возила, јер ће и тај део бити улица умирујућег саобраћаја. Истовремено радимо и на обезбеђењу много већег паркинг простора код Дома ученика средњих школа и да тај простор унапредимо, да имамо што већи број обележених, осветљених паркинг места и под видео-надзором. Kада завршимо пројектно-техничку документацију и изаберемо извођача, добићемо нових 360 паркинг места у јавној гаражи код такси станице. Kада уђемо у ту градњу, морамо што брже да радимо на новој јавној гаражи у Синђелићевој улици, у којој је по плану предвиђено још више паркинг места – објаснио је градоначелник Чачка.

В. С.

One thought on “УЛИЦА ЦАРА ДУШАНА УБУДУЋЕ БЕЗ ГУЖВИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.