Grad

UREĐENJE JOŠ JEDNE PEŠAČKE STAZE

Rekonstrukcija dela Ulice cara Dušana, od produženog kraka Gradskog bedema ka Košutnjaku, logičan je sled razvoja komunikacionih žila, sa idejom okupljanja i spajanja dva centralna dela grada, sa izlazom na reku.

Prema rečima Milana Bojovića, pomoćnika gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukture, istaknuta pešačka staza je još jedan od poduhvata u nizu, koji najavljuju parterno oblikovanje centralne zone grada, sa akcentom na korišćenje javnih prostora u duhu rekreacije i socijalne angažovanosti, a sa ciljem uspostavljanja identiteta već poznatih pešačkih oaza.

Radovi u ovoj fazi obuhvataju pešačku zonu pored škole “Vuk Karadžić”, u dužini od 250 metara, desni krak Gradskog bedema ka Košutnjaku, u dužini od 300 metara, rekonstrukciju stepeništa, zamenu mobilijara i instalaciju rasvete. Kroz fazno izvođenje, rekonstrukcija bi trebalo da bude okončana u prvoj polovini, ili najkasnije do kraja novembra, što zavisi od vremenskih uslova, rekao je za naš list Bojović. Inače, primenjeni elementi prate savremene trendove u oblasti  parternog uređenja, gde se dinamika površine odigrava kroz mozaičan raspored tonova. Elementi su protivklizni, otporni na uticaje mraza i soli.  

– Na toj lokaciji je planirana i izgradnja zatvorenog bazena, a predviđena je i saobraćajnica, ali kada se budu realizovali ovi projekti, sadašnji neće biti oštećeni. U toku je i izgradnja nove gasne kotlarnice “Fakulteti – OŠ Vuk Karadžić”. Postojeća kotlarnica, koja služi za grejanje ove osnovne, Muzičke i Tehničke škole, nije više pouzdana. Grad Čačak je prostor ove kotlarnice predao na upravljanje i održavanje JKP za grejanje “Čačak”. Završena je izgradnja toplovoda od buduće kotlarnice kod Agronomskog fakulteta, do postojeće kotlarnice u OŠ “Vuk Karadžić”, koja je već sanirana. Od građevinske parcele toplovod prelazi Ulicu cara Dušana, kod Agronomskog fakulteta i pruža se duž ograde školskog dvorišta, ispod trotoara u dužini od 100 metara, a zatim „ulazi“ u dvorište škole do kotlarnice. Iskoristili smo priliku da stazu pored škole “Vuk Karadžić” nakon zamene toplovoda, zajedno sa JKP “Čačak” rekonstruišemo. Staza je bila u lošem stanju, a sada će biti mnogo lepša i bezbednija – objašnjava Bojović.

Grad Čačak i JKP za grejanje „Čačak“ zajedno finansiraju rekonstrukciju trotoara od Gradskog bedema do Ulice Svetog Save, a svoj doprinos dalo je i JKP „Gradsko zelenilo“ uređenjem drvoreda i zelene površine duž trotoara.

S obzirom na to da su reakcije građana na uređene pešačke staze, pre svega, bedema, pozitivne, gradsko rukovodstvo će nastaviti sa ovim aktivnostima. Prema rečima našeg sagovornika, na levoj obali Zapadne Morave, na ljubićkoj strani, takođe će biti rekonstruisan Gradski bedem, kao i stepeništa na kupalištu. Takođe je planirano da se uredi prostor i pešačke staze u delu Ulice Svetog Save, od Cara Dušana, do Gradskog bedema.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.