Aktuelno Društvo

Uskoro digitalni projektor za Dom kulture

Na konkursu Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2017. godinu, u kategoriji Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa, čačanski Dom kulture je dobio sredstva za digitalizaciju velike sale u iznosu od četiri miliona dinara. Ova značajna sredstva biće iskorišćena za kupovinu digitalnog projektora (DCP), koji će već u narednoj godini omogućiti još veći kvalitet bioskopskih projekcija, kao i veću slobodu u relizaciji reprtoarske politike, što drugim rečima znači da će ljubitelji filma u Čačku imati priliku da vide veći broj filmova i raznovrsnije naslove.

Da podsetimo, velika sala Doma kulture Čačak je jedna od svega osam dvorana u Srbiji koje su članice mreže Europa Cinemas, što je još jedan garant poverenja ove velike i značajne evropske organizacije u progamske potencijale naše dvorane. Ovaj visoki nivo digitalizacije omogućiće vrlo brzo i finalnu nadgradnju sistema i do mogućnosti samostalnog prikazivanja 3D projekcija.

Poces digitalizacije velike sale Doma kulture Čačak je zahtevan poduhvat u finansijskom smislu, jer je neophodna oprema vrhunskog kvaliteta i performansi zbog dimenzija dvorane (kapacitet 683 mesta i razdaljina između projekcione kabine i platna od preko dvadeset metara). U tom smislu, raduje i podrška Grada Čačka, koji će se priključiti realizaciji projekta, u visini od 20 odsto od iznosa sredstava koja su dobijena od Filmskog centra Srbije, čime će se finasijska konstrukcija zaokružiti i omogućiti da Čačak u najdoglednije vreme dobije tehnološki modernu projekcionu dvoranu, jer to ljubitelji filmske umetnosti u našem gradu svakako zaslužuju.

 

Оставите одговор