Aktuelno Društvo

USKORO HUMANITARNA TRKA „OSTANI BEZ DAHA ZA PLUĆNU HIPERTENZIJU“

Trka “Ostani bez daha za plućnu hipertenziju – Za neke nove ljude”, u organizaciji Školice sporta “Kasper” je u nedelju, 16. juna, a prijave traju do 13. juna. Kotizacija 400 dinara, a prikupljena sredstva planirana su za nabavku oksimetra za Udruženje pacijenata UH Srbija.

– Dovoljno je da se prijavite slanjem poruke sa imenom i prezimenom, datumom rođenja i brojem telefona, a kotizacije možete izvršit platiti prilikom preuzimanja startnog broja. Podela brojeva počeće na dan trke od 18h, kod „Mančule”.  Da li ćete da šetate ili trčite, ne brinite, nema vremenski limit, a svi učesnici su pobednici – kaže Nebojša Šarčević iz “Kaspera”.

A ovo je cela priča o NEKIM NOVIM LJUDIMA, o mladim ljudima sa razvijenom svešću o društvenoj odgovornosti, entuzijastama punim altruizma, o onima koji ne pričaju već delaju…

– Školica sporta “Kasper” je decembru prošle godine realizovala ideju pod imenom “Za neke nove ljude” sa ciljem da edukujemo roditelje o zdravlju i zdravom načinu života, organizujemo radionice za decu, niz humanitarnih akcija i trka. Ali isto tako, da podignemo svest o nečemu što sve više prati savremeni način života – priča Nebojša Šarčević.

Ovaj tim mladih entuzijasta želi da podigne društvenu svest o bolestima koje su sve učestalije, i da onima, koji se sa njima bore, pokažu da nisu sami u toj borbi.

– Svi mi moramo da pokažemo svoje najbolje, kako bi svoj deci bili primer za sutra. Da im pokažemo koliko znače drugarstvo, porodica, zdravlje, koliko nekome znači i mala pomoć. Zato smo se i odlučili za ime  pesme  “Za neke nove ljude” muzičke grupe iz Beograda “Samostalni Referenti”, koji su nam takođe dali vetar u leđa za realizaciju čitave ideje – kaže Šarčević.

 

Pokrenuli su akciju humanitarne mini lige trčanja ”Za neke nove ljude”,  sa ciljem da pomognu udruženjima pacijenata i onima kojima je pomoć potrebna. Ideja im je bila da u toku godine organizuju tri trke, u aprilu, junu i avgustu. Svaka podrazumeva tri kategorije – za odrasle (6km), za decu (400m) i puzeća trka za bebe. Sav prikupljeni novac od kotizacija i sponzora namenjen je u humanitarne svrhe.

U decembru prošle godine,  prednovogodišnjoj manifestaciji školice “Kasper” pridružili su se prijatelji iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Čačka i Udruženja pacijenata – Plućna Hipertenzija Srbije iz Beograda, koji su takođe i članovi Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije. Oni su tada održali predavanje o svojim aktivnostima i pokušali da podignu svest kod roditelja o prevenciji i simptomima. Nakon toga, u januaru pridružuje im se i nutricionista Sonja Nikačević, sa predavanjem o zdravoj ishrani za roditelje i malom radionicom za decu. Tada se rađa ideja “Za neke nove ljude”…

Prva trka, održana 14. aprila, bila je namenjena obolelima od dijabetesa, a prikupljen novac Društvu iz Čačka. Tokom tog dana, pored trke, organizovali su  besplatno merenje šećera u krvi i razne zanimljive aktivnosti za decu.

Ovo je samo jedan od mnogih načina da povežemo zdravlje, sport i humanost, da pokažemo svima da zajedno možemo sve, ali i da budemo primer NEKIM NOVIM LJUDIMA, poručuju iz „Kaspera“.

I. M.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.