Kultura

USPESI ANIMIRANOG FILMA „VINSENT VAN GOG“ STUDIJA ZA ANIMACIJU DOMA KULTURE

 STUDIO ZA ANIMACIJU DOMA KULTURE U ČAČKU

USPESI ANIMIRANOG FILMA „VINSENT VAN GOG“

 

 

Animirani film „Vinsent Van Gog“, nastao kao kolektivni rad malog tima, okupljenog pod okriljem studija za animaciju „Animatik“, u čačanskom Domu kulture, selektovan je ove godine u takmičarske programe tri festivala, osvojivši i dve nagrade u jakim međunarodnim konkurencijama.

Film je nastao u vrlo zahtevnoj tehnici animiranja peska, koja se ne primenjuje često, jer iziskuje veliku posvećenost, pažnju, osetljivost za detalj i svetlost, napokon i kreativnost. Sve to je mentorka radionice na kojoj je film nastao, naša vrsna ilustratorka i animatorka Marica Kicušić uspešno spojila u radu sa polaznicima radionice i rezultati nisu izostali.

 

Publika je „Van Goga“ videla najpre na 8. međunarodnom festivalu animacije da za decu i mlade VAFI, u Varaždinu u Hrvatskoj. Filmu je pripala druga ravnopravna nagrada u kategoriji Maxi Junior (autori od 15 do 18 godina). Sledeća stanica bila je 5. svetski dečji festival animiranog filma „Zlatni puž“ u Vranju, gde se čačanski film takmičio u uzrasnoj grupi od 15-19 godina. Stručni žiri mu je dodelio treću nagradu, “Bronzanog puža“. Na izmaku festivalske godine, „Van Gog“ se obreo i u Jagodini, na 5. Animator Festu, evropskom festivalu animiranog filma dece i mladih u još jednom međunarodnom takmičarskom programu (15-18 godina).

Iza poetičnog omaža velikom slikaru Vinsentu Van Gogu stoje mlade animatorke, čačanske srednjoškolke Emilija Parezanović, Andrea Savić, Maria Srnić, Danica Utvić, Isidora Nikolić i Marija Luković.

Оставите одговор