Društvo Obrazovanje

УТИСЦИ СА НАГРАДНЕ ЕКСКУРЗИЈЕ ЗА ВУКОВЦЕ ЧАЧАНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА

ЛЕПОТЕ БЕОГРАДА И ВОЈВОДИНЕ, УЗ ПОСЕБАН “ТОН”

У пратњи водича и својих наставника, матуранти средњих школа из Чачка, носиоци Вукове дипломе, у оквиру наградне екскурзије имали су прилику да пет дана бораве у Војводини и у Београду, и посете знаменита места и институције. Град Чачак је наградио најбоље ђаке, али екскурзијом у Србији због актуелних епидемилошких мера, а из буxета је за ову намену издвојено два милиона динара, рекао је занаш лист др Милош Папић, члан Градског већа и подсетио:

Град Чачак више од десет година на овај начин награђује своје вуковце. Прошле године екскурзија није организована због пандемије, а ове је реализована у нашој земљи у складу са предлогом Актива директора средњих школа. Надамо се да ће се следеће године ситуација с вирусом ковид-19 стабилизовати, те да ће наши најбољи ученици поново моћи да посећују значајне центре европске културе.

На петодневној екскурзији матуранти чачанских средњих школа дивили су се културно-историјским лепотама Суботице, Новог Сада и Београда, уз чувене, али и мање познате приче. Од 67 вуковаца, колико их је било ове године, 27 је ишло на екскурзију, у пратњи професора: Јасмине Обренић и Горана Шипетића из Економске школе, Слађане Шишовић из Прехрамбено-угоститељске, Мирјане Васиљевић из Техничке и Ђорђа Благојевића из Медицинске школе.

– Првог дана су посетили Галерију наивне уметности у Ковачици, село Идвор, где су видели кућу у којој је рођен Михајло Пупин, Народни дом Михајла Пупина, као и центар Града Зрењанина. Другог дана су на програму били Суботица и Палићко језеро. Ученици су посетили Градску кућу, Синагогу, Гимназију, палату Рајхл, Српску православну цркву, Катедралу, споменик цару Јовану Ненаду, Зелену и Плаву фонтану, као и Зоолошки врт. Трећег дана су посетили Цркву Светог Ђорђа у Бечеју и дворац Фантаст (дворац Дунђерски). У Новом Саду су видели Спрско народно позориште, Градску кућу, Цркву имена Маријиног, Трг слободе, споменик Светозару Милетићу, Владичански двор, Змај Јовину и Дунавску улицу, као и Дунавски парк. Током четвртог дана екскурзије ученици су уживали на Петроварадинској тврђави, а затим отишли у Сремске Карловце, где су посетили Карловачку Гимназију, те фонтану Четири лава, Магистрат, Патријаршијски двор, Богословију, Католичку цркву и Саборну цркву Светог Николе. Након Сремских Карловаца, на програму је био Београд, где су посетили значајне локације на Калемегданској тврђави и Саборну цркву Светог арханђела Михаила. Петог дана је организован пријем у Народној скупштини Републике Србије, потом су матуранти посетили Музеј Николе Тесле и Храм Светог Саве, а на Авали споменик Незнаном јунаку и Авалски торањ – подсетио је на маршруту др Милош Папић, члан Градског већа задужен за област образовања, науке и културе.

НЕВЕРОВАТАН ПОГЛЕД И ДРУЖЕЊЕ, КАО ПОДСЕТНИК НА НАЈЛЕПШЕ ШКОЛСКЕ ДАНЕ

Најбољи ђаци средњих школа у Чачку у пратњи професора, 16. септембра, су кренули на петодневну наградну екскурзију. А међу најбољима је био и Матија Поповић, бивши ученик чачанске Гимназије и бруцош Правног факултета у Београду, који је са нама поделио своје утиске:

– Као један од преко 60 вуковаца у нашем граду, био сам изузетно срећан и узбуђен када сам сазнао да ћемо ићи на ову екскурзију, како због тога што ћемо имати прилику да посетимо прелеп део наше земље, тако и због дружења које нам је јако недостајало у претходном периоду, а које би нас подсетило на најлепше школске дане…

Првог дана су имали прилику да посете занимљива места у Банату, а други је био испуњен бројним активностима, са доста шетње и обилазака значајних културно-историјских знаменитости у Суботици, каже Матија, детаљно описујући све лепоте Војводине:

– Трећи дан, суботу, провели смо обилазећи прелепа места наше Бачке. Посетили смо дворац Дунђерски, Бечеј, а затим смо стигли у Нови Сад, који својом лепотом и културно-историјским значајем заиста оправдава назив Српска Атина… Сутрадан смо били на Петроварадину, некадашњем утврђеном граду на Дунаву. По завршетку нашег боравка у Новом Саду, упутили смо се ка Сремским Карловцима. У овом малом, али дивном граду, посетили смо Карловачку гимназију, најстарију српску гимназију која је основана 1791. године…

У репортажном стилу, Матија наводи да су у поподневним сатима, у недељу, 19. септембра, стигли у Београд, где су имали дугу и веома занимљиву пешачку туру:  

– Почели смо је обиласком Калемегдана, затим смо посетили Саборну цркву и зграду Патријаршије на Косанчићевом венцу, прошетали Кнез Михаиловом, обишли Трг републике, Теразије, Андрићев венац, а онда се спустили ка Славији. У понедељак смо имали прилику да посетимо Храм Светог Саве, највећи српски православни храм на свету, Цркву Светог Марка, Музеј Николе Тесле, као и Дом Народне скупштине на Тргу Николе Пашића. За крај ове предивне екскурзије смо уживали на Авали, најпознатијем излетишту на територији Београда, а можда и у Србији. Ту смо обишли споменик Незнаном јунаку, чији је аутор чувени југословенски вајар Иван Мештровић. Боравак на Авали није могао да прође без посете Авалском торњу са чијег врха смо могли да се уверимо у невероватан поглед који се одатле пружа на цео Београд, али и друге крајеве наше земље.

“Рапорт” са ове екскурзије, за “Чачански глас”, бруцош Правног факултета завршио је речима захвалности:

– Са ове прелепе екскурзије сви смо се вратили пуни позитивних утисака и искрено захвални нашем граду на томе што нам је омогућио ово путовање, као награду за успех који смо постигли у средњој школи.

ЗАНИМЉИВЕ ПРИЧЕ И ДУГЕ ШЕТЊЕ

Горан Шипетић, професор географије у Економској и Медицинској школи, сматра да су све дестинације биле одличне, поготову што је реч о вуковцима средњошколцима, који су, углавном, већ били негде у иностранству, те друге земље могу да упореде са лепотама Србије:

 – Матуранти су већ били у Италији, Грчкој и неким другим европским земљама, па њихове чари могу да пореде са лепотама наше земље. Србија има шта да покаже, као и наш Чачак. На пример, многи у нашем граду нису посетили Римске терме, а када их виде, одушеве се.

Професор наглашава да је током путовања атмосфера била сјајна, како међу ученицима, тако и код наставника. Али, посебно га је радовала велика заинтересованост матураната за све локације, установе и институције, што су потврдили и бројним питањима за водича. Шипетић наглашава да је целокупном успеху ове екскурзије, поред добре маршруте, допринео и одличан водич: 

– Београд, Нови Сад, Суботица, иначе, су градови које људи радо посећују. Али, са стручним водичем, као што је историчар Витомир Станковић из Београда и са веома заинтересованом децом, путовање добија другачији, посебан “тон”.

Слађана Шишовић, професор српског језика и књижевности у Прехрамбено-угоститељској школи, напомиње да су ученици, углавном, посетили доста европских престоница, али да се ова екскурзија издваја и по томе што су матуранти, као већ одрасли људи, на сасвим другачији начин могли да сагледају културно-историјске споменике.   

– Имали смо брз темпо, ученици су посетили многе галерије, музеје, чули пуно занимљивих прича. Многи су уписали факултете у Новом Саду или у Београду, а сада су могли да упознају градове у којима ће студирати. Била је ово сјајна екипа вуковаца из Техничке, Економске, Медицинске, Гимназије, Прехрамбено-угоститељске и Музичке школе, који су стекли и нова пријатељства, што је, такође, веома важно. Деца су била добра, послушна, а најважније је да нису имала никаквих здравствених проблема, посебно у овим епидемиолошким околностима – закључила је професорка Шишовић, која је, такође, допринела да екскурзија остане у посебном сећању матураната, макар због дугих шетњи.

Н. Р.

Фото: Архива саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.