Društvo Privreda

ВИЗИОНАРИ И ЛИДЕРИ СУТРАШЊИЦЕ

ЧАЧАНСКА КОМПАНИЈА „БАСНА“ ДОБИТНИК ПРЕСТИЖНЕ НАГРАДЕ „СТВАРАТЕЉИ ЗА СТОЛЕЋА“  

Компанија „Басна“ из Чачка, као и оснивачи Весна и Балз Баур, добитници су престижне награде и признања „за развој идеја, иновације и инвестиције у предузетништву у средњој и југоисточној Европи“, под покровитељством пројекта „Стваратељи за столећа“ (СЗС). У организацији СЗС на темељу јасних и транспарентних критеријума, фазно се спроводила процедура предлагања кандидата за доделу награда и признања „Стваратељи за столећа“ најзаслужнијим за развој предузетништва на подручју средње и југоисточне Европе, у седам категорија. У досадашњем периоду (седам и по месеци), 159 предлагача предложило је укупно 327 кандидата, из девет земаља (Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Италије, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и Србије), каже за наш лист Весна Баур.

ПРИЗНАЊЕ ЗА РАЗВОЈ ИДЕЈА, ИНОВАЦИЈЕ И ИНВЕСТИЦИЈЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

Независном Међународном комитету за доделу награда и признања достављени су предлози на разматрање и одлучивање. Сваки кандидат, да би постао лауреат, морао је добити две трећине гласова чланова Комитета, дакле, најмање осам гласова. Свечаност доделе награда и признања одржана је приликом Осмог регионалног самита предузетништва средње и југоисточне Европе под називом „300 Најбољих“, у Дубровнику, где је присуствовао велики број привредника из региона, представника Владе Хрватске, медија и осталих званичника.

Награда је додељена на основу оригиналности креиране идеје у предузетништву, а и по посебним иновацијама које унапређују развој предузетништва, као и по реализованим инвестицијама које ће допринети развоју предузетништва, напомиње наша саговорница. Циљ пројекта је промоција и јавно одавање признања и скретање пажње широј јавности на велике визионаре и лидере сутрашњице, чија су неустрашивост, рад, знање, креативност и резултати темељ и главни покретач напретка заједнице у којој живимо, те креатор развојних изазова за ново време.   

ЕКОНОМСКИ РАСТ, СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

– Резолуција A/RES/70/1- Агенда одрживог развоја 2030. усвојена је 2015. године. Од држава потписница се очекује да мобилишу све ресурсе како би циљеви били остварени до 2030. године. Агенда 2030, са свих 17 циљева, укључује три димензије одрживог развоја: економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. То су били и остали наши циљеви са фокусом на заштиту животне средине, још од оснивања 2010. године. Уверена сам да су микро и мала правна лица управо та која могу да донесу потребне промене у одрживом развоју. Велики је број породичних фирми, младих предузетничких прича, које помало и непримећено, већ годинама праве изврсне резултате на најзахтевнијим тржиштима, захваљујући предузетничком и иновационом духу и друштвено одговорном пословању. У том смислу, „мали“ не смеју бити занемарени, ни искључени, већ је потребно веће признавање њихових улога и додатно оснаживање како би њихов допринос расту и развоју националне економије и смањењу сиромаштва био још од већег значаја – наглашава Весна Баур.

„БАСНА“, ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Са седиштем у Чачку и производним погоном у руралном делу централне Србије, „Басна“ је од малог породичног бизниса постала пример добре праксе у иновативном и друштвено одговорном пословању. Применом швајцарске технологије, власници Весна и Балз Баур, развијају производе на бази биочара, који отклањају CO2 из атмосфере и који су као такви део одрживих решења у борби против климатских промена. Биочар је на листи међувладиног панела за климатске промене, као једна од шест технологија коју треба поспешити у борби против климатских промена.

Досадашњи рад донео је „Басни“ више признања: 2018. године, у оквиру Изазова за иновативна решења пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“, међу 110 пријављених пројеката, идеја „Басне“ одабрана је као једна од десет иновативних идеја предложених за добијање награде за иновативност, од УНДП; 2020. године на XIV конкурсу „Цвет успеха за жену змаја“, Весна Баур, сувласница и директорка компаније „Басна“ изабрана је за добитницу „Специјалног признања за еко иновативност“; 2021. године Привредна Комора Србије доделила је „Басни“ националну Награду за друштвено-одговорно пословање „Ђорђе Вајферт 2020“. Ову награду од осталих у овој области издваја њена јединствена методологија и целовит приступ, чиме се на равномеран начин третирају најзначајнији аспекти одрживог пословања: однос према запосленима, према животној средини, аспект тржишта, имовине и капитала и однос према заједници, каже наша саговорница.    

– Веома смо почаствовани препознавањем значаја деловања наше компаније и захвални свима који су предложили „Басну“ за доделу престижне награде и признања „Стваратељи за столећа“. Нашли смо место међу награђенима (21) и без лажне скромности морам истаћи да то доноси велику сатисфакцију, али не само у смислу афирмације нашег пословања, већ и самог Града Чачка у којем је наше друштво регистровано, као и Општине Лучани на којој се наш производни погон налази. Поред награде „Стваратељи за столећа“, свако раније добијено признање потврђује нашу визију и доследност у стварању респонзивног пословања – каже Весна Баур.

У ДРУШТВУ ИЗУЗЕТНИХ ЛИДЕРКИ

Према њеним речима, жене предузетнице су од виталног значаја за просперитет једног друштва. Њихов напоран рад, иновативно размишљање и непоколебљива посвећеност помажу националној економији да расте и нашем друштву да напредује. У седишту Европског економског и социјалног комитета у Бриселу, 17. октобра, додељене су награде за жене предузетнице у Европи, које се истичу као пословне лидерке, кроз страст и креативност у својим подухватима, доприносе унапређењу статуса других жена у својим предузетничким пословима, или кроз већи друштвени утицај њиховог пословања. Весна Баур је номинована за „Wegate“ награду и освојила је место у пет финалисткиња.   

– Нисам очекивала ту номинацију, а још мање то место у финалу. Али, наравно, била сам срећна што сам у друштву изузетних лидерки, које подстичу нове генерације жена у покретању сопственог посла, јавно заговарају за унапређење положаја жена у предузетништву и апелују да се више улаже у компаније које воде жене. Такође, имала сам прилику да представим рад Удружења пословних жена „Надежда Петровић“ из Чачка и примере добре праксе којих има у великом броју међу нашим чланицама. Развој женског предузетништва у Србији је постепен и спор, али на томе радимо континуално кроз мотивацију, развој самопоуздања, образовање, лакши приступ финансијској подршци, заговарању за допуне или измене законских регулатива, итд. И убеђене смо да ћемо једног дана разговарати о предузетништву, без подела – наглашава Весна Баур, једна од успешних чачанских предузетница.

Приредила : Нела Радичевић

Фото : Архива В. Б.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.