Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

И РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА УГЛАВНОМ СЕЗОНСКИ ПОСЛОВИ

Данашњим речником, ни у приватном предузетништву нису препознати. Осим што им није лако да се запосле, немају ни друге олакшице. Једино што траже су бесплатан градски превоз и да буду ослобођени плаћања партиципације за лекарске прегледе у здравственим установама.

– Наша држава нас није наградила. У Хрватској су ратни ветерани грађани првог реда, имају бесплатан превоз и лекарске прегледе, новчане накнаде. Код нас накнаду могу да остваре само људи који су тешко повређени и у рату задобили инвалидитет. Ако бисмо имали било какве олакшице, осетили бисмо да држава брине о нама – каже Милош Милошевић, председник Удружења ратних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца Чачак.

Удружење које води има четрдесетак активних чланова. Нема их много и због тога ће покушати да оствари, макар, најосновнија права за њих. Недавно су чланови тог Удружења добили и борачке картице, које су им за сада једино потврда да су они или неко из њихових породица учествовали у рату. Једног дана, могли би да им послуже за бесплатан превоз или лекарски преглед.

Ратни ветерани, инвалиди и породице погинулих бораца немају ни предност при запошљавању.

– Како се ко снађе! Буквално је таква ситуација. Већина наших чланова није запослена или ради привремене, сезонске послове. Ако, према законским правилима, сваки послодавац који има 20 и више запослених мора да прими једног радника са инвалидитетом, исто би требало да важи и за учеснике ратова на некадашњим просторима бивше Југославије. Неки наши чланови су се добровољно пријавили и ратовали за Србију – подсећа Милошевић.

Пошто и Удружење ратних војних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца спадају у осетљиве друштвене групе, олакшицу при запошљавању или оснивању приватних предузећа могао би да им буде недавно усвојен Закон о социјалном предузетништву. Али, за сада је многима непознаница. И то не само одредбе тог закона. Зато ће њима и многим другим тешко запошљивим групама, много значити оснивање локалних савета за социјално предузетништво. Ти савети би требало да буду главни путоказ свима који намеравају да оснују социјално предузеће и освоје тржиште, што је неопходно, без обзира на помоћ државе.

Фото: Архива нашег саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.