Projekti Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

ДОБАР ПРИМЕР СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – „BIO IDEA“ ЗЛАТА ВРЕДНА

Успели су да, за наше услове, остваре нешто готово немогуће: од удружења прерасли су у социјално предузеће; своје производе, пре свега сапуне необично лепих облика и боја, праве од биолошког отпада и рециклираних сировина, тачније од већ употребљеног јестивог уља! Уз све то, своје знање и идеје деле потпуно бесплатно. Сада послују као социјална франшиза „Bio Idea“. Санида Кларић, председница и заступник Удружења, каже да су у протеклих десетак година успели да на радионицама обуче многе жене, пре свега из теже запошљивих категорије и из економски мање развијених општина и крајева.

Седиште Удружења је у Београду, али држе радионице широм Србије, свуда где их позове нека од чланица франшизе или где постоји потреба.

– Знање о прављењу био-сапуна делимо, односно обучавамо друге да саме могу да развију сопствену производњу. Франшиза функционише на приципима солидарности и циркуларне „зелене“ економије – каже Санида Кларић, по струци професор компаративне књижевности, која је основе козметологије научила у „Далији“, где се као PR менаџер запослила када је као избеглица дошла у Београд.

Удружење је званично основано 2015, али је Санида са групом жена у социјалном предузетништву од 2011. године. На малим радионицима правиле су не само сапуне, већ и друге занатске производе. Брзо су схватиле да се једино удруживањем „малих“ може постићи знатно више и да стварањем заједничког бренда могу бити „видљивије“. Како и сама каже, мали произвођачи не могу одговорити у сваком тренутку на захтеве тржишта, а заједно могу направити веће количине, када стигне таква поруџбина. Зато је један од најважнијих циљева „Bio Ideе“ стварање стабилне мреже сарадника.

За сада своје производе продају на домаћем тржишту. Имају и једну франшизерку у Дубровнику, а намеравају да покрену сличну причу и у Сарајеву, одакле имају позиве. Можда и да покрију цео регион. Значајну шансу им дају и велике друштвено-одговорне компаније, које за своје корпоративне поклоне наручују производе „Bio Ideе“.

– Оно што би солидарна предузећа могло додатно да оснажи јесу јавни тендери. Међутим, те јавне набавке су за нас „непознаница“, не знамо када се расписују, под којим условима… А многе послове и производе могу да понуде предузећа попут нашег. Требало би да се иницијатива креће баш у том смеру: да се јавне набавке једним делом резервишу за социјално предузетништво. Тако не би зависили од посебних наруџбина… И локалне самоуправе могу да помогну на разне начине – обезбеђењем пословног простора за одређени период, ангажовањем социјалних предузећа за послове које могу да раде – сматра Санида Кларић, која се нада да ће много тога бити јасније када буде урађен Национални програм.

Сировине обезбеђују преко разних пројеката или од новца који се заради продајом производа. Прављење домаћих сапуна по рецептури „Bio Ideе“, потпуно здравих за човека и природу, је занатски посао. Како истиче наша саговорница, веома га је лако научити. Све што настане иза тога, ствар је маште, довитљивости, а у „рецепт“ свака додаје бар „прстохват“ уметничког, тако да неки сапуни личе чак и на колаче! Треба рећи да је израда ручно прављених еколошких сапуна само једна од линија ове социјалне франшизе. За своју циркуларну економију, као организација са највише утицаја у локалној заједници, добили су бројна признања – од UNDP-a; SIDE i MZŽS.

Кроз радионице „Био сапуни“ прошло је око 2.000 жена, многе су после обуке почеле своју производњу. Удружење их води у свему, од тога где и како аплицирати за субвенције, набавити сировине, пружа им административну и саветодавну помоћ… Има и оних које одустану од ове, али започену неку другу производњу. Веома успешно, јер су, како каже Санида Кларић, кроз први посао добро савладале систем предузетништва.

В. Т.

Фото: Удружење „Bio Idea“

САПУН И СА ПАПРИКОМ!

Чврсти сапуни се могу радити у кућној радионици, потребан је само мали одвојен простор. Коришћено уље се филтрира кроз зеолит, тако да му се одузме вода. Од једног литра употребљеног кухињског уља може се направити 10 сапуна. Ово су, углавном, сапуни за руке. Али, када му се дода чврста маст, попут свињске, кокосово или палмино уље, а онда и неко лековито биље, добија се високовредан сапун – део је рецептуре радионице Удружења „Bio Idea“.

Једна од чланица франшизе из Медвеђе развила је производњу сапуна у које ставља остатке од паприке. Односно, за сапуне користи скоро све оно што баца из паприке када прави ајвар, такође за продају. Користи и семенке, које су добре за пилинг и за проблематичну кожу, па и петељке које се суше, а затим мељу у прах за разне маске за лице! 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.