Dragačevo Region

ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА 14 МИЛИОНА ДИНАРА

Општина Лучани и Министарство енергетике издвојили су по седам милиона динара за суфинансирање енергетске санације стамбениних зграда, породичних кућа и станова на територији Општине Лучани. Програм је покренут прошле године, како би држава, односно надлежно министарство и локалне самоуправе, помогли грађанима да реализују пројекте који ће за резултат имати првенствено уштеду топлотне енергије.

Идеја је да држава и локална самоуправа обезбеде 50 одсто новца за инвестиције, а грађани осталу половину потребних средстава. Мере које су предвиђене јавним позивом су субвенције за замену: фасадне столарије, термичког омотача објекта и постојећег грејача простора ефикаснијим котловима.

Председник Привременог органа Општине Лучани, Миливоје Доловић наводи да су уговорима између Министарства рударства и локалне самоуправе детаљно утврђени критеријуми за конкурисање крајних корисника, дакле грађана.

Миливоје Доловић, председник Привременог органа Општине Лучани

-У току је усвајање и расписивање јавних позива за привредне субјекте који ће изводити наведене радове за које се додељују субвенције. Одмах после избора фирми за извођење радова, следи јавни позив за  грађане који су заинтересовани за замену столарије, омотача објекта или постојећег грејача ефикаснијим котлом. Ово ће бити изузетна прилика да се значајно побољшају услови становања за многе наше грађане. Напомињем да је Уредбом надлежног минисатрства, између осталог, прецизирано да субвенције могу користити искључиво грађани који су легализовали или су у завршној фази легализације објеката за које желе да користе предвиђена средства – наводи председник Доловић.

Такође, Доловић истиче да се јавни позив за грађане Општине Лучани очекује почетком маја,  до када грађани могу да се определе за мере које ће им донети битну уштеду топлотне енергије у стамбеним објектима, кућама или становима.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.