Aktuelno Društvo Grad

За изазивање пожара на отвореном велике новчане казне

Сведоци смо да је у последње време све већи број пожара на отвореном. Од почетка ове године у Србији је забележено укупно 12.826 пожара, од чега је 8.501 на отвореном простору. Најугроженија места су она на којима се грађани несвесно понашаају и где не поштују прописане мере заштите.

командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Чачак Боривоје Гачић

  – Од почетка ове године Ватрогасно спасилачки батаљон Чачак имао је укупно 489 догађаја, од тога је било 376 пожара, по пресеку од 1. јануара до 30. јуна, 257 пожара је било на отвореном и ту уочавамо пораст у односу на прошлу годину када је од укупно 460 пожара, на отвореном било 83. Што се тиче отвореног простора, ове године 133 пожара се односе на шуме, траве, воћњаке, а прошле године их је било 40. Узрок томе је најчешће непажња људи, ако узмемо у обзир да нам предстоји период топлог и сувог времена по најавама, тај период погодује за настанак и ширење пожара, где често могу бити обухваћене велике површине и где може настати велика материјална штета, па чак могу бити угрожени грађани, њихово здравље и безбедност – рекао је командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Чачак Боривоје Гачић.

Како је најављено у наредом периоду Сектор за ванредне ситуације ће заједно са другим одељењима рада Министарства унутрашњих послова, као и надлежним републичким и инспекцијским службама вршити обилазак терена и санкционисати грађане који не поштују одредбе закона, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору, као и повећања безбедности наших грађана.

 – Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве, ниског растиња, спаљивање биљних остатака, смећа. Такође, није дозвољено ни паљење ватре у шуми и на 200 метара од руба шуме. За непоштовање тих законских одредби, одређење су казне, за оне који не поштују одредбу да се ватра не ложи у шуми и 200 метара од руба шуме предвиђана је казна од 10.000 до 50.000 динара за физичка лица, док је казна за спаљивање биљних остатака, смећа, траве, такође за физичка лица, 10.000, а за правна од 300.000 до милион динара. Грађани уколико примете пожар треба одмах да нас контактирају. Обично се деси да када примете пожар грађани мисле да је неко пре њих то већ урадио, па онда не пријаве. Наглашавамо да увек треба пријавити, ватрогасац ће вам рећи да ли је то већ неко урадио или не, јер нам позивом увек можете дати више информација – истакао је Гачић.

Гачић је још једном упутио апел свим грађанима како би се понашали савесно и одговорно и тако сачували имовину, али и своје и здравље других.

 – Министарство унутрашњих послова апелује на све грађане да буду обазриви приликом коришћења отвореног пламена приликом извођења радова на отвореном простору и да поштују закон и да самим тим тако буду одговорни и према себи и према другима и да ако примете пожар одмах обавесте Ватрогасно спасилачку јединицу на 193 – навео је Гачић.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.