Selo

ЗА ПОДСТИЦАЈЕ ПО ХЕКТАРУ ЗА САДА ПРИЈАВЕ НА ОСНОВУ ВЛАСНИШТВА, ЗАКУПА ИЛИ КОМАСАЦИЈЕ

ЗА ПОДСТИЦАЈЕ ПО ХЕКТАРУ ЗА САДА ПРИЈАВЕ НА ОСНОВУ
ВЛАСНИШТВА, ЗАКУПА ИЛИ КОМАСАЦИЈЕ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обавештава
пољопривредне произвођаче да путем платформе е-Аграр тренутно није предвиђено додавање посебне изјаве о обрађивању земљишта, већ основ за субвенције може бити искључиво само доказ о власништву, уговор о закупу или комасацији.

У току је рад на измени Закона о пољопривреди и руралном развоју, која ће омогућити да се пољопривредницима дозволи упис у еРПГ на основу посебне изјаве оверене код нотара под кривичном и материјалном одговорношћу, којом гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере. За те пољопривреднике ће након измене Закона, како стоји у саопштењу Министарства пољопривреде, бити расписан посебан, други јавни позив за подношење захтева за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи, те ће и они бити у могућности да добију ову врсту субвенције.
„Сагласно Правилнику о упису у Регистар пољопривредних газдинстава, промени података и обнови регистрације, електронском поступању, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства, основ коришћења и уписа земљишта у еРПГ тренутно представља власништво, уговор о закупу или комасација. Поменути предлог изјаве о обрађивању земљишта, тачније измене и допуне Закона о пољопривреди и руралном развоју, биће разматране у наредном периоду (по формирању Владе). Том изјавом пољопривредници гарантују да је наведена парцела она коју баш они
обрађују, што ће и документовати надлежним инспекцијама током провере“, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

Из ресорног министарства апелујеу на пољопривредне произвођаче да сачекају до доношења поменутих измена и допуна Закона о пољопривреди и руралном развоју којима ће тачно бити прецизирани услови и начини сходно законским регулативама.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.