Privreda

ZAJEDNO DO NOVIH IDEJA

PRVA „IZLOŽBA ČAČANSKE PRIVREDE“ U ZNAKU PREDUZETNICA I MLADIH

Ono što su naumile, to su i ostvarile. Članice Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ okupile su u jednom danu, u hotelu „Morava“, više od 60 privrednika iz okolnih gradova i zemalja. Prevashodno su htele da pokažu koliko je neophodna međusobna saradnja poslovnih ljudi, sa mladima i ostalim kreativcima željnim promena i napretka. Zajedništvo pobeđuje strah, brigu, neizvesnost, poručile su one.

– Veliki broj izlagača potvrda je da su preduzetnici shvatili koliko je važno da se predstave svoje delatnosti, bez obzira na to da li imaju da pokažu neku novinu. Ministarstvo privrede podržava ovakva dešavanja i nastojaće uvek da podstakne mala i srednja preduzeća. Želimo da pomognemo da razviju svoje poslovne namere i šire poslovanje da bi posredno i neposredno doprineli jačanju srpske ekonomije. U Srbiji danas imamo više od 360 hiljada malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju skoro 900.000 radnika.

Prošle godine otvoreno je 17 hiljada firmi više nego 2015. Ostvarena je i 70 odsto veća dobit. Za tridesetak različitih programa, iz budžeta Srbije opredeljeno je više od 18 milijardi dinara. Hoćemo da čujemo od naših privrednika da je unapređen rad državnih službi i da su uslovi poslovanja bolji, da u Čačku i okolini cveta preduzetništvo i da Čačani stvore proizvod po kome će biti prepoznatljivi – poruka je Dragana Ugrinčića, pomoćnika ministra privrede.

Za nove ideje, neophodna je i novčana podrška. Na prvom Sajmu privrede Čačka predstavljen je podsticajni program srpskog Fonda za razvoj.

– Čačani spadaju u grupu preduzetnika koji su najbolje iskoristili i vratili kredite za početnike koje smo realizovali poslednjih 10 godina. Naši krediti su dostupniji, povoljniji, uz duži rok otplate. Podsetio bih preduzetnike na program „Besplatna sredstva“, koji bi trebalo da iskoriste, jer pitanje je do kada će imati tu mogućnost. Prilika je i da uspešni privrednici koji nisu koristili sredstva države sarađuju sa nama – poziv je Milana Ljušića, direktora Fonda za razvoj.

Osim privrednika iz Čačka, okolnih gradova, Mostara, Republike Srpske, Češke, predstavili su se i učenici Ekonomske škole u Čačku, Agronomski, Fakultet tehničkih nauka i „Singidunum“. Zajedno sa mladima, otvaraju se i nove prilike za napredak u informacionim tehnologijama.

Poruku zajedništva organizatorke su potvrdile i potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Udruženjem poslovih žena Republike Srpske.

– Pozitivna energija i želja da radimo zajedno pokreću nove ideje. Vreme je za promene koje sami ne možemo da ostvarimo. Moramo da upoznajemo jedni druge, sagledamo šta znamo i šta ne znamo, koliko možemo. Zajedno možemo više – poručile su Maruška Topalović i Ana Mišović, predsednica i potpredsednica Udruženja „Nadežda Petrović“.

Izložba je i deo projekta „Podizanje kapaciteta ženskog i omladinskog preduzetništva na lokalnom nivou“ koga su započele članice Udruženja poslovnih žena. Svrha čitavog poduhvata je predstavljanje preduzetništva, ali i prednosti preduzeća koja posluju u manjim sredinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.