Grad

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA PLATOA ISPRED „PELIVANA“

Plato u strogom centru grada, ispred restorana „Pelivan“ dobio je potpuno novi izgled. Pored mobilijara, klupa, žardinjera sa cvećem, najimpozantnija je stara gradska fontana, poznatog vajara Oskara Berbelje koja je nakon petnaestak godina ponovo vraćena u deo grada u kom je bila. Oskar Berbelja bio je prvi školovani vajar iz Čačka, a prva modernistička figura u našem gradu je fontana „Devojčica“.


-Pre petnaestak godina fonatanu su uništili od huligani. Ove godine smo je rekonstruisali za nešto manje od 900.000 dinara uspeli da je vratimo i postavimo – rekao je gradonačelnik Čačka.


Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ podsetio je da je Oskar Berbelja bio prvi školovanivajar iz Čačka, a prva modernistička figura fontana „Deviojčica“, koja je 1959. godine bila prvi put postavljena ispred Pošte.


Za rekonstrukciju 2.000 kvadratnih metara prostora, sređivanje svih instalacija bilo je potrebno 23 miliona sa PDV-om. Gradonačelnik Čačka je istakao da je gradsko rukovodstvo namerno želelo da ozvaniči kraj rekonstrukcije platoa na Dan osoba sa invaliditetom.


-Sada imamo mogućnost da osobe sa invaliditetm, sa dve strane dođu do platoa iznad „Pelivana“, sa strane Pivarske ulice i od Gradske bašte – rekao je gradonačelnik. On je dodao da su projektani predvideli ova dva prilaza, ali ukoliko građani budu insistirali da se invalidima prilagodi i prilaz pored Pelivana, koji je dosta komplikovan, moguće je da projektant, tokom zime, uradi i izvođačko rešenje i za taj deo.


Naredne godine sledi i rekonstrukcija unutrašnjosti gradske rupe, onog dela koji je u vlasništvi grada. Nakon, toga, nadaju se gradski oci, biće i zainteresovanih vlasnika da ponovo otvore vrata svojih lokala, a neki su to već i učinili. Todorović je rekao da je jedan od vlasnika lokala otvorio igraonicu za decu, pre nekoliko dana, ali i obećao da će nakon rekonstrukcija ona moći da ponudi sve one sadržaje koje je imala pre dvadesetak godina.


I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.