прасе
Selo

ЗБОГ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА, НА ЧАЧАНСКОМ ПОДРУЧЈУ ДО САДА УНИШТЕНО ОКО 500 ГРЛА

ЗБОГ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА, НА ЧАЧАНСКОМ ПОДРУЧЈУ ДО САДА УНИШТЕНО ОКО 500 ГРЛА

И ДАЉЕ ИМА НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ

Дуже од три месеца у десетак чачанских села је присутна афричка куга свиња која наноси велике штете одгајивачима. На подручју где се појавила ова зараза, до сада је уништено око 500 свиња свих категорија – прасади, товљеника, приплодних грла. На основу записника ветеринарске инспекције, за сва уклоњена грла су издата решења Министарства пољопривреде о накнади штете, а исплата новца је почела пре неколико дана. Власници добијају обештећење по тржишној цени свиња која је била важећа на дан када је обављена еутаназија заражених грла.  

И даље се на чачанском подручју спорадично јављају нови случајеви афричке куге свиња. Не постоји поуздана информација до када ће епидемија трајати, јер се ради о болести која настаје у тренутку, коју је тешко предвидети и пратити, истиче Небојша Брајовић, саветодавац Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак. 

Небојша Брајовић, саветодавац ПССС Чачак

– На нашем подручју афричка куга свиња је под контролом. Не може се са сигурношћу рећи да зараза посустаје. Редовно се прати здравствено стање животиња на терену. Уколико узгајивачи примете неко неспецифично понашање свиња у односу на уобичајено, одмах то треба да пријаве ветеринарима који узимају узорке и шаљу у Ветеринарски институт у Краљеву ради евентуалне потврде заразе. Ако се потврди присуство афричке куге свиња, животиње које се затекну у газдинству морају бити уништене. Објекат мора бити испражњен, очишћен и дезинфикован, како би се спречило даље ширење заразе. Након обављених мера, ветеринарска инспекција пописује уништена грла и записник шаље Министарству пољопривреде, на основу кога се издаје решење о надокнади штете. На чачанском подручју је до сада уништено око 500 свиња свих категорија – истиче Брајовић.

Осим економских последица које трпе угрожена пољопривредна газдинства, штету има и држава , односно, Министарство пољопривреде, које исплаћује надокнаду за уништене животиња. Осим тога, полако опада и број активних фарми свиња, јер ће се одгајивачи који су претрпели штете због афричке куге свиња тешко одлучивати на обнављање производње због великог ризика.  

– Афричка куга свиња доноси велике губитке произвођачима, јер су они живели од тог посла. Сва места у пречнику од три километра се сматрају заражениим, тако да је готово цело чачанско подручје покривено овом болешћу, поготову села низ Мораву, са леве и са десне стране. Горња села, Трбушани, Миоковци, Милићевци, тренутно нису захваћена и надамо се да ће тако и остати. Многи одгајивачи на зараженом подручју су претрпели огромне економске губитке, обустављен је промет, како одвоз , тако и довоз нових животиња на само подручје – каже Брајовић, подсећају ћи да је забрана промета свиња и даље на снази и да сви узгајивачи треба да је доследно поштују.

Болест није преносива за људе и то је најважније. Према речима нашег саговорника, како се показало на терену, произвођачи максимално поштују препоручене превентивне мере за спречавање ширења заразе, постављају дезобаријере, воде рачуна о одећи коју користе у објектима, спречавају улазак паса и других животиња у своје штале и оборе, а на вратима и прозорима објеката постављају заштитне мреже, како би спречили улазак инсеката.

И поред појаве болести афричке куге свиња, на многим слављима и даље се конзумира свињско печење. Брајовић каже да нема разлога за бригу по том основу, јер надлежна инспекција контролише цео процес од производње, све до клања животиња. 

В. С.

Легенда:

Небојша Брајовић, саветодавац ПССС Чачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.