Društvo

Zelić: Nema preminulih koji su primili obe doze

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije navodi da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine. Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz, kaže Zelić napominjući da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije.

Pavle Zelić je istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji.

„Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije“, rekao je Zelić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do juče u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na „Sinofarm“ – 263.

„To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo“, naglašava Zelić.

Prema njegovim rečima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.