Društvo Kultura

ЖИВОТНО ДЕЛО – ХОДАЊЕ ПО ОБЛАЦИМА

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА” АКАДЕМИКА РАДМИЛЕ ТОНКОВИЋ

У Команди ратног ваздухопловста и противваздухопловне одбране у Земуну, 23 године је радила са 400 мушкараца, пилота и инжењера, као једина дама. Њена искуства су изузетна, јер су авијатичари или ваздухопловци, свеједно, елита сваке земље. Кад радите са елитом, наравно под условом да сте велики професионалац, мушкарци вас цене, воле и поштују. У супротном, “играте се са животом”, са осмехом је рекла академик Радмила Тонковић на 94. промоцији њене књигеНебеске хероине света”, коју је организовао Књижевни програм Дома културе, у уторак, 6. децембра, у сали Стартап центра НТПа Чачак.

Милкица Милетић, Радмила Тонковић и Јован Пајовић

ЖЕНА УРАДИ ОНО ШТО БОГ ХОЋЕ

Радмила Тонковић, једна од најобразованијих Српкиња и авијатичар, књигу “Небеске хероине света” писала је десет година, али како каже, не што је “неки неспособни списатељ”, није у томе проблем, већ што су жене у целом свету, а посебно даме у авијацији, потиснуте на маргине, на седмо, петнаесто, седамдесето место, а било би одлично да су на другом месту.  

– Поред тога, немате нигде ништа да препишете, ни у архивима, ни у библиотекама, нигде у свету. Морам да нагласим да ми Балканци нисмо најназаднији, јер је жена свуда на неки начин маргинализована. Мушкарци су коректнији једни према другима, они су записали и своје успехе, али и успехе друга, кума, пријатеља, а “жена је жени вук”. То апсолутно тврдим. Али, морамо да направимо саборност, јер “жена уради оно што Бог хоће”, каже француска пословица. Циљ ми је био да покажем колико су даме паметне, успешне, интелигентне, лепе, племените, да су украс овога света, али и њихову улогу у авијацији. Мотив ми је био и то што сам пронашла жене које су на почетку биле сапутнице у авионима. Међутим, жене су врло брзо дошле на места ваздухопловних стручњака, од инжењера и лекара, до летача. Кренула сам у бели свет, обишла планету Земљу многим превозним средствима. Нисам само путовала “Ербасовим” и “Боинговим” удобним авионима, него чак и теретним бродом, где ми је капетан рекао: “Жена је баксуз на броду, нећу да те примим”. Али, ја сам била упорна и на крају с њима опловила доњи део Медитерана, Алжир, Мароко, Тунис, све до Јемена, Израела, Јордана, четири месеца на броду и никад се нисам тако добро провела. Пазили су ме и морнари и капетан. Прво сам тражила жене пионире летења, има земаља које уопште нису знале ко су оне. На пример, амбасадор Египта у Србији је био шокиран када сам му у мојој књизи показала прву жену летача Египта. Од тада моју књигу држи у Амбасади, јер сматра да је то нешто што нико у свету није урадио – прича др Тонковић.

КАРАЂОРЂЕВА ЗВЕЗДА ЗА ХЕРОИНУ ТОНКОВИЋ

Како каже, није хтела да направи неко екстра дело, књига се сама наметнула, као нешто велико. 

– Швајцарска је признала књигу, као јединствену енциклопедију у свету, јер нико никада овакву тему није обрадио. Американци су у Конгресној библиотеци у Вашингтону, 2019. године, ставили моју књигу у посебну витрину и прогласили је најбољом историјском књигом, а Руси су је уврстили у уxбеник на ваздухопловним академијама за школовање пилота и инжењера. За мене је највећи успех, када једно дело, а ја их имам 16, постане уxбеник у некој држави, притом то није ваша земља. То је фантазија. Србија увек пусти своје људе да се негде другде докажу. Али, свеједно, веома сам захвална и изузетно ми је драг орден који сам добила ове године, на Сретење, 15. фебруара. Одликована сам Карађорђевом звездом другог степена за мој целокупни рад и популаризацију Србије у свету. Овај орден ми је посебно драг, прво, јер је од моје отаxбине и, друго, ја сам старином потомак вожда Карађорђа. Историја је сама дошла до мене, то је моја круна. Веома сам срећна, ово је моје животно дело, ја по облацима ходам – са пуно ведрине наглашава Радмила Тонковић.

КАД “ПОВУЧЕ” АДРЕНАЛИН…

Небо је заволела захваљујући и адреналину, за себе каже да је мало компликована особа, јер је са 19 година возила моторе. Тада је “повукао адреналин”, шта још може брже, даље, више, а потом се заљубила у авијацију и стицајем околности запослила, као једини акредитовани потписник исправности технике у авијацији.

– Запитала сам се где су жене, немогуће да нема дама. Прво сам пронашла пет жена, ваздухопловних инжењера са Машинског факултета који ове године прославља 90 година ваздухопловне наставе, што има мало земаља. Када сам пронашла њих пет и извукла их из заборава, отиснула сам се у свет и књига је пред вама… – каже ауторка.

Истраживање за књигу је потврдило и то да су жене у ваздухопловној индустрији у целом свету махом запослене у индустрији. Зашто?  

– Зато што се тамо праве чипови, најтананија, најфинија техника за коју мушкарци немају стрпљења. Жене су одговорне, аналитичне, воле ситнице, воле да је увек све у реду, да могу да исправе, поправе, ставе у погон, а мушкарци најрадије покварено замене новим, што није ништа. Иначе, не верујем у равноправност, жена се за све сама избори, ништа јој нико равноправно не даје, чак ни најближи. Тако је свуда, и у ваздухопловству, и у науци. Дивим се женама када се боре и волим што смо такве – нагласила је неустрашива дама.

Ипак, хероина Тонковић не крије да јој је велика животна подршка њен супруг, који је, како каже, и њен разум, памет, сапутник, брат, друг, неко ко не поставља сувишна и глупа питања, и тада морате да успете!

Осим ауторке књиге, у програму је учествовао и Јован Пајовић, ученик Музичке школе “Др Војислав Вучковић”, који је својим музичким минијатурама улепшао књижевно вече.

Н. Р.

ЈЕДНА ОД НАЈОБРАЗОВАНИЈИХ СРПКИЊА

Радмила Тонковић је једна од најобразованијих Српкиња, научник, академик, филолог, филозоф, професор, преводилац, писац, новинар и авијатичар. Високо образована на нашем Универзитету, на Филолошком и Филозофском факултету, школавала се на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном Универзитету “Ломоносов” у Москви, а студије завршава са “Златном значком”, као најбољи студент факултета. Скоро је немогуће набројати награде, признања и плакете за њене многобројне и велике заслуге у области историје ваздухопловства. Она је прва и једина жена са наших простора носилац Почасног Златног летачког знака пилота РВ и ПВО Војске Србије и прва и једина жена добитник Почасног Парадног официрског ваздухопловног бодежа, подсетила је Милкица Милетић, уредник Књижевног програма, на богату биографију др Радмиле Тонковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.