Društvo

ZNAČAJ KONZILIJARNOG PRISTUPA

PODRŠKA PORODICAMA OSOBA SA AUTIZMOM, MEĐUNARODNI BALKANSKI KONGRES O AUTIZMU U ORGANIZACIJI “BEO-LAB LABORATORIJE”

Kvalitet života dece iz autističnog spektra može se značajno unaprediti uz odgovarajuće tretmane i terapije. Posebno značajan je „konzilijarni“ pristup, koji se sve više primenjuje u svetu. O ovoj temi, o važnosti pravovremene dijagnostike, najnovijim saznanjima u otkrićima svetskih stručnjaka i novim tretmanima koji se preporučuju deci sa autizmom, posebno kada je reč o Imuno D terapiji i hiperbaričnoj komori, značaju balansa mikrobiote u crevima i probiotika, upotrebi vakcine protiv kovida 19, kao i o mnogim drugim važnim segmentima govoreno je tokom dvodnevnog onlajn „Međunarodnog balkanskog kongresa o autizmu” (BIAC3 Winter 2021 – Balkan International Autism Conference“). Kongres koji je uz simultani prevod preko lajv striminga organizovan 27. i 28. novembra, odobrila je Svetska organizacija za autizam (World Autisam Organisation), a domaćin kongresa bila je dr Milka Popović, u ime „Beo-lab laboratorije”.

Tokom dva dana, tačnije za 18 sati, svoja saznanja iznelo je 18 predavača iz celog sveta. Kongres je pratilo 2.129 registrovanih „učesnika“, od čega su čak 80 bili stručnjaci-profesionalci – pedijatri, defektolozi, logopedi, neurolozi, genetičari… Mnoge teme privukle su veliki broj roditelja, staratelja.

Organizatori i učesnici ocenili su ovaj skup kao veoma značajan. Pohvale su stigle i od prof. dr Nedžipa Džem Kinadžija, predsednika Udruženja Autism med u Turskoj, jednog od vodećih svetskih imena u oblasti autizma, koji je doprineo učešću velikog broja vrhunskih predavača na ovom kongresu.

Jovana Stojkovac

U „Beo-lab laboratoriji“ ističu da su zadovoljni odzivom predavača, kao i samim kongresom, koji je po prvi put na ovaj način organizovan u Srbiji. Jovana Stojkovac iz „Beo-lab laboratorije“, koordinator i podrška u Kabinetu za funkcionalnu medicinu i specijalnu laboratorijsku dijagnostiku, kaže da su tokom dva dana roditelji mogli da čuju o mnogim novinama, koje mogu biti od velike koristi njihovoj deci, a samim tim i porodicama.

– Cilj je postignut, a to je da ukažemo na značaj konzilijarnog pristupa u lečenju dece sa autizmom, koji podrazumeva zajednički rad lekara specijalista, laboratorijske dijagnostike, kao i defektologa… Ovaj kongres je pokazao da se mora pristupati timski, konzilijarno, ali personalizovano prema svakom detetu – kaže Stojkovac.

Na kongresu su govorili stručnjaci, koji su i sami imali ili i dalje imaju dijagnozu autizma. Jedan od njih je i prof. dr Stiven Mark Šor iz Njujorka, koji je među najvećim imenima u oblasti autizma. O svom iskustvu govorio je i Lori Deimel iz Engleske, koji ima Asperger sindrom, a njegov primer pokazuje koliki napredak može da bude, uz veliku borbu i istrajnost.

Na Kongresu govorio i Stiven Mark Šor

– Stigao je veliki broj mejlova i poruka od onih koji, inače, prate Lorija. Njegov i primer prof. dr Šora motivišu brojne ljude sa autizmom, kao i njihove porodice da se vredi boriti – kaže Jovana Stojkovac.

I ovaj kongres pokazao je da su problemi koji se odnose na autizam univerzalni i da mnogi koji se bave ovim poremećajem, bilo kao stručnjaci ili roditelji, čine jednu veliku porodicu, u kojoj su svi spremni da daju svoj maksimum. Raduje i to što je među stručnjacima mnogo mladih. I po evidenciji koju su organizatori vodili tokom kongresa, predavanja je pratio veliki broj mladih defektologa koji imaju moderan pristup tretmanima, kao i pedijatara-genetičara…

V. T.

USKORO PREDAVANJA NA SAJTU “BIO-LAB LABORATORIJE”

Sva predavanja i prezentacije moći će uskoro da se pogledaju i preuzmu sa sajta „Bio-lab laboratorije“. „Čačanski glas“ će u narednim brojevima pisati o najznačajnijim temama o kojima se govorilo na „Međunarodnom balkanskom kongresu o autizmu”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.