Društvo

МЕРА ВЛАДЕ КОЈОМ СЕ МЛАДИ ОСЛОБАЂАЈУ ПЛАЋАЊА ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА У ПРВОЈ ГОДИНИ ПОСЛОВАЊА ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

ВЕТАР У ЛЕЂА РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

 

Од 1. октобра до краја прошле године, на територији Србије, основано је око 500 предузетничких радњи и привредних друштава чији су власници у првој години пословања ослобођени плаћања пореза на зараде и доприносе. – Млади углавном отварају предузетничке радње

 

У 2018. години на територији града Чачка основано је око 100 нових привредних друштава, а затворено око 40, док је отворено око 600 предузетничких радњи, али и “угашено” око 500. Привредници почетници се углавном опредељују за отварање предузетничких радњи и управо то показује где млади људи проналазе себе, каже за наш лист Горана Танасковић из Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, руководилац Организационе јединице Чачак.

–  Оно што је карактеристично за младе предузетнике јесте да се углавном одлучују за отварање предузетничких радњи и то из више разлога. Отворити предузетничку радњу је јефтиније, није потребан оснивачки капитал, брже је, мања је административна процедура, нижа казнена политика него код привредних друштава. Захваљујући мери државе која је ступила на снагу 1. октобра 2018. године, којом се млади ослобађају плаћања пореза и доприноса за прву годину пословања, према подацима на нивоу Србије, током октобра, новембра и децембра конкурисало је 500 предузетника почетника. Али, млади углавном отварају предузетничке радње, најчешће су то кафићи, консултантске, као и услуге брзе хране, или превођења… – објашњава Горана Танасковић.

Према њеним речима, јако је битно то што држава последњих неколико година велику пажњу посвећује обуци младих за покретање сопственог посла:

– Иако су млади кроз разне едукације знали шта их чека на тржишту рада, они су такође и највише затварали предузетничке радње и привредна друштва, управо због тога што су неискусни у послу. Анкете показују да се млади радије опредељују да прво стекну неко искуство код познатог послодавца, па тек након тога одлучују да ли да покрену сопствени посао. Такође, потребна су одређена финансијска средства која млади људи немају да би покренули производњу. Зато више и отварају предузећа услужних делатности, јер је потребно мање финансијских средстава, него покренути неку занатску радњу, или производњу.

Да би неко могао да добије ову подршку државе, односно да буде корисник мере Владе о укидању плаћања пореза и доприноса за прву годину пословања, мора да испуни одређене услове. Почетници морају да буду млади који су тек завршили средњу школу или факултет, или који су на евиденцији запошљавања дуже од шест месеци и да су старости до 30 година, објашњава наша саговорница.

– Раније су предузетници почетници у току прве године свог пословања морали да плате трошкове оснивања и порезе и доприносе, без обзира на то да ли су или нису добро пословали, односно остварили приходе. Показало се да је управо пореско оптерећење било највећи проблем младима који желе да започну посао. Сматрамо да ова мера треба да траје и дуже, а не да буде ограничена на годину дана. Верујемо да ће ова мера поспешити младе да више размишљају о покретању сопственог посла, што би дало још већи ветар у леђа развоју предузетништва уопште. Држава овом мером жели да поручи младима да треба да покушају да сами себи створе посао – наглашава Горана Танасковић.

Привредна комора, локалне самоуправе, надлежна министарства, разне институције и невладине организације последњих неколико година акценат стављају на едукацију младих, па уз ову мере Владе, очекујемо још веће запошљавање, закључује наша саговорница.

Н. Р. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.