Aktuelno Grad

МИНИСТАР РУЖИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „ДАН ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ СРБИЈЕ“ У ЧАЧКУ

Данас је у Чачку организована конференција „Дан инспекцијских служби Србије“ у великој сали Дома културе, којој је присуствовало око 700 инспектора. Конференцији је присуствовао министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је рекао да у Србији тренутно постоји око 4.000 инспектора, што је недовољно и да их према анализама инедостаје још око 1.200. Ружић је рекао да је предвиђено да се у наредне три године заврши процес пријема нових инспектора.
– Колико инспектора ће бити зависи од средстава у буџету. Потребно је променити перцепцију о инспекторима, како би сви схватили да су они људи који воде рачуна какав ваздух дишемо, какву храну наша деца једу у предшколским установама, али и да ли има буџетских прекршаја или не, као и рада на црно… – рекао је Ружић. Он је додао да нас очекује Уредба о разврставању радних места, по којој ће сви републички инспектори, који испуњавају услове пребацити у статус самосталних саветника, што по логици ствари значи да ће имати већи коефицијент и већа примања.


Према његовим речима, инспекције више нису репресивни апарат већ имају саветодавну улогу према савесној привреди, а оне рестриктивне и репресивне мере се односе, пре свега, само на оне који свесно желе да прекрше неке прописе. На нивоу државе постоје 43 инспекције, док је њих 15 у девастираној позицији, због људских ресурса којима располажу.
Председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић, каже да у овој области постоји доста проблема, а један од највећих је недостатак инспектора.
– Србија има четири пута мање инспектора у односу на земље Европске уније. Огроман је посао на нашим колегама, а кад је толико оптерећење питање је колико је могуће постићи квалитет – рекао је Пауновић.
Говорећи о локалној инспекцији, градоначелник Чачка Милун Тодоровић је нагласио да увек може боље.
– Чинимо све на локалном нивоу да им обезбедимо што биље услове за рад, као што су едукација, надокнада, возила, све што им је неопходно ‘ рекјао је Тодоровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.