Aktuelno Selo

ЧАЧАНИН ЗОРАН РИСТАНОВИЋ ОРГАНИЗУЈЕ ЗА МЛАДЕ БЕСПЛАТАН ТРЕНИГ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ

ПОЛАЗНИЦИ ОБУКЕ ПРИМЕЊУЈУ СТЕЧЕНА ЗНАЊА НА ИМАЊУ ДОМАЋИНА

Зоран Ристановиић (43) из Чачка, који у Пријевору већ шест година производи органску храну, одлучио је да и у овој пољопривредној сезони своје знање и искуство несебично подели са младим људима, који су заинтересовани да науче нешто ново и тиме значајно допринесу сопственом, али и здрављу својих породица. У објављеном огласу на Зорановом Фејсбук профилу пише да је обука потпуно бесплатна и да сви учесници на крају производног циклуса могу понети својим кућама све здравствено безбедне производе, које су, на посебно одвојеној парцели за њих, сопственим радом створили под будним оком домаћина.

Почетак пољопривредне сезоне на имању Ристановића

Обука траје од 15. марта до 15. септембра и, како смо се уверили, породица Ристановић је већ угостила и прве полазнике курса. Како нам је објаснио познати чачански произвођач здраве хране, бесплатна обука је намењена младим људима, који желе да стекну основна сазнања о органској производњи

– Ове године сам одлучио да полазницима обуке уступим на бесплатно коришћење посебну парцелу на нашем имању, на којој ће моћи да примене стечено знање. Ово је сасвим необична понуда за ово данашње време, јер су људи, генерално узев, постали далеко отуђенији и због тога често заборављају на дружење и узајамно помагање. Одлучио сам да пружим подршку првенствено младима, јер се још увек живо сећам својих почетака. Нисам знао на која врата да закуцам и коме да се обратим. Пролазио сам кроз паклене муке док нисам успео да прикупим основна сазнања о органској производњи. Почео сам да тражим информације на интернету, читао сам разну литератури и све што сам сазнао примењивао сам у пракси. Процес је био нешто спорији, јер нисам имао подршку. Управо због тога сам и одлучио да помогнем младима, они немају новца и због тога им је неопходна подршка. Можда и ова моја бесплатна обука некоме смета, јер су појединци навикли да скупо наплаћују своју „органску причу“, у којој се најчешће и нису опробали као произвођачи, већ само као пуки теоретичари – каже за „Чачански глас“ Ристановић.

Породица Ристановић је и претходних година практиковала да врата свог имања током пољопривредне сезоне отвара свима онима који су изражавали снажну жељу да нешто конкретно науче о производњи органске хране. Било их је из свих република бивше Југославије, од Загреба до Скопља.

Обука је почела: Први полазници већ пристижу

– Многи су се јављали више из радозналости, док је далеко мањи број кандидата имао могућност да издвоји време за једну овакву обуку. Увек сам успевао да препознам најозбиљније међу њима. Сматрам да сам направио добар избор и овог пролећа и већ нам стижу први полазници – истиче Зоран.

Органска производња воћа и поврћа изискује много рада, па је комплетна породица укључена у овај посао, објашњава Зоран. У првих десет година производили су здраву храну искључиво за сопствене потребе и пријатеље, да би тек касније покушали да се пробију на шире тржиште.

– Када смо 2007. године покушали да изађемо са својим органским производима на шире тржиште, људи једноставно нису знали шта је то органска производња. У озбиљнију причу смо ушли тек коју годину касније, јер се свуда у свету, па и у нашој земљи, много гласније говорило о здравствено безбедној храни. Прочитао сам на стотине књига, и домаћих и страних, молио за савете, понекад их и прескупо плаћао, како бих дошао до савршено квалитетног и здравог производа и сматрам да сам у овој области остварио огроман успех. Добио сам пре три године прву награду у Србији за остварене резултате и то у конуренцији од 80 произвођача из области органске хране и прераде органских производа, а прошле године и диплому на Међународном сајму хране у Београду. Биљке гајим на чистим парцелама, које никада нису третиране хемикалијама, и то је веома значајно у овом виду производње – истиче Ристановић.

В. Степановић

Комплетну репортажу прочитајте у данашњем броју „Чачанског гласа“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.