Победници „ЕКОФЕСТА“ НА ТАРИ

У оквиру недавно одржаног “ЕкоФеста”, чије је организатор била Економска школа, у недељу је организован једнодневни излет на Тару као награда за ученике и професоре менторе из школа које су оствариле најбоље резултате на конкурсу „Упознај, истражи и кажи“, који се односио на израду кратке ТВ приче о стању животне средине на локалном подручју.  Учесници излета су били ученици и професори Еономске и Техничке школе у категорији средњих, а у категорији основних школа, “Степе Степановић”, “Татомир Анђелић”, “Божо Томић” и “Вук Караџић”.

unnamed (1)

Кренуло се рано ујутру из Чачка, да би се на Митровац на Тари стигло око 10 часова. Излетници су посетили визиторски центар ЈП “Национални парк Тара“, Тепих ливаду и Совину учионицу, а затим су сви храбро кренули у пет километара пешачења до једног од најлепших видиковаца Таре, Бањке стене. Победницима је био плаћен ручак ан Заовинском језеру, а затим су у његовој близини, сви могли да погледају локалитет на коме је Јосиф Панчић пронашао прву оморику, која је названа по њему. Могли су видети и најмању реку у Европи, “Врело”, ткз. “Реку Годину”.

Планина Тара обилује прелепим пејзажима и богатим биљним и животињским светом. Најпознатија је по Панчићевој оморици, а од животиња је најатрактивнији мрки медвед.  Прекривена је мешовитим шумама смрче, јеле и букве. Скупштина Србије је 1981. посебним Законом подручје Таре прогласила за Национални парк.

unnamed (6)

Митровац је познати центар дечјег туризма. Налази се на делу тзв. Равне таре, на надморској висини од 1080 метара. Недалеко од њега се налазе резерват природе “Црвени поток“, чувена “Тепих ливада“ и видиковац “Бањска стена“.

Заовинско језеро се налази код места Заовине и по свом настанку је вештачко. Настало је у периоду од 1975. до 1983. године, када је ток Белог Рзава преграђен бранама. Највећа дубина је око 110 метара. Језеро је акумулација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ у Перућцу са којом је повезано вертикалним цевоводом.

Река Врело се налази на десној обали Дрине, у насељу Перућац, 13 километара узводно од Бајине Баште и припада Националном парку Тара. Важи за једну од најкраћих река у Европи. Ток реке је дугачак онолико колико година има дана (тачно 365 м), па се због дужине свога тока зове и „Река Година“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.