Saobraćaj

Пчеличина књига ЛУДВИГ ВАН МОЦАРТ добитник награде Сребрно Гашино перо

На 29. Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу, роман ЛУДВИГ ВАН МОЦАРТ Весне Алексић, у издању Пчелице добитник је награде Сребрно Гашино перо. Одлуком Савета Фестивала роман ЛУДВИГ ВАН МОЦАРТ понео је одликовање као најбоље књижевно дело за децу између два Фестивала, које поред хумористичних епизода носи у себи истинску естетску вредност и истиче етичка начела.

Ludvig van Mocart Baner 2

Роман необичног назива и још необичније композиције, представља нам живот Моцарта и Бетовена у виду анкете са њиховим ближњима. Инспирисана хумористичком анкетом коју је слушала на радију: „Шта мислите о томе да једна наша улица понесе име композитора Лудвига ван Моцарта?”, ауторка је кроз епизоде из садашњице, у које је уткала галерију ликова различитих старосних узраста, дала реалну слику наше културне свакодневице. У истом маниру, у виду анкете, вратила се у прошлост и „анкетирајући” Моцартове и Бетовенове савременике пружила нам је једну невероватну слику њихових живота, њиховог јединог сусрета и магије коју су, у виду својих композиција, оставили за вечност.

Поред Сребрног Гашиног пера, на Фестивалу се додељује и Златно Гашино перо, за укупан стваралачки допринос срећи детињства. Добитник Златног Гашиног пера је Дејан Алексић, познати писац за децу и такође један од аутора Пчелице, који оригиналним изразом у разноврсним књижевним формама подстиче дечју машту и наводи их на размишљање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.