Aktuelno Društvo

РЕКОНСТРУИСАН ПУТ ДО МАНАСТИРА ВАЗНЕСЕЊЕ

Завршено је асфалтирање 1.200 метара саобраћајнице до манастира Вазнесење, чиме је у великој мери олакшан приступ овој светињи, коју су према предању, у XИИ веку изградили Свети Сава и његов отац Свети Симеон Мироточиви. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је, заједно са сарадницима, у понедељак посетио манастир Вазнесење.


Ова инвестиција је финансирана из буџета Републике Србије са 10 милиона динара.
– Сваки пут је од стратешког значаја, а нарочито у оваквом амбијенту, где све више долази, како поклоника у манастире, тако и туриста, чак и из иностранства. Претходни асфалт је био јако лош, па је било веома тешко колима доћи до манастира, а у зимским условима то је било и немогуће – рекао је Архимандрит Тимотеј, старешина манастира Вазнесење.
Поред овог пута, уређен је и паркинг на улазу у манастир, док ће у наредне две недеље бити завршено постављање 800 квадрата бехатона и 350 квадрата асфалта на горњем манастирском паркингу, за шта ће бити издвојено још три милиона динара.


– Град ће и даље помагати наше богомоље, не само инфраструктурно, већ и кроз финансирање уређења конака или звоника, свега онога што је најпотребније за службу, али и за посетиоце – рекао је градоначелник Тодоровић.
У манастирском храму у току је фрескописање, а недавно је поправљен и кров на конаку.
Манастир Вазнесење удаљен је око 12 километара од Чацка. Братство манастира чине само отац Тимотеј и један искушеник, а на на недељној слузби у цркви окупи се око 90 верника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.