Društvo Geografski zavičajnik

РОШЦИ – РОГОВИ КАБЛАРА

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (72)

РОШЦИ – РОГОВИ КАБЛАРА

Село Рошци је добило име по роговима, а у прилог овој тврдњи je податак да се село у једом периду води као Рожци. Налази се на северо-западу територије града Чачка. Граничи се са чачанским селима Видова, Миоковци, Пријевор, Јанчићи, Врнчани и Међувршје, као и Прањанима на територији општине Горњи Милановац.

Највећи део села обухвата падине Каблара, све до Западне Мораве (низводно од Овчар Бање) и Каменице, али се делом протеже и на леву обалу реке Каменице до Миоковаца и Прањана.

Рошци су старо село, које се помиње у првим турским пописима из 1476. године. Село је, вероватно, запустело након велике сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем, а садашње фамилије досељавају се под патронатом монаха манастира Никоље, најчешће из крајева из којих потичу и сами монаси.

Сматра се да су најстарије породице Љубичићи, Чвркићи и Белошевићи. Занимљив је податак да је у периоду 1718-1739. село било подељено границом Аустрије и Турске, која се пружала реком Каменицом, па су кабларски делови села припадали Турској, а они на левој обали Каменице Аустрији.

Године 1904. дванаест напредних сељана оснива Рожачку земљорадничку кредитну задругу, која успешно послује и доприноси развоју села. Шездесетих година прошлог века удружује се са Врнчанском задругом, али задржава своје име. Једна је од ретких задруга које још увек постоје, али последњих година без битног утицаја и резултата.

На територији Рожаца су манастири Никоље, Јовање и Успење.

Горан Николић, главни чувар у ПИО „Овчарско-кабларска клисура“

Фото: Г. Николић, В. Тртовић

Рошци, школа

One thought on “РОШЦИ – РОГОВИ КАБЛАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.