Grad

AKCIJA CENTRA ZA SAMOSTALNI ŽIVOT OSOBA SA INVALIDITETOM ČAČAK

Mnogi Čačani došli su danas do štanda pored Gradskog trga, oko koga su bili okupljeni mladi sugrađani, koji su delili flajere o nekim za njih, ali i za celo društvo, važnim informacijama o osobama sa invaliditetom. Bar danas strpljenje i ljubaznost su bili dokaz da su neke predrasude deo prošlosti. Ali, i da se još mnogo toga može popraviti.

Ovo su samo neke od poruka akcije pod sloganima „Svi smo mi jednaki“ i „Pogledaj život iz moje perspektive“, koju je organizovao čačanski Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI).

Na trgu je bio i tridesetpetogodišnji Radovan Filipović. Kaže da je glavna ideja akcije da osobe sa invaliditetom postanu „vidljive“ za druge. On je pohvalio podršku Grada radionicama u okviru javnih radova. Podsetio je i na dobru praksu usluge personalnih asistenata za 20 osoba sa invaliditetom, među kojima je i on.

– Za nas ta usluga ima veliki značaj u svim aktivnostima, u svakodnevnim poslovima, ali i kad treba da odemo u pozorište, bioskop – rekao nam je Radovan, uz primedbu da još mnoge ulice i trotoari nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Ova akcija je deo programa „Mladi – jednaki i aktivni“ i „Gradimo zajednice bez predrasuda“, koje sprovodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac, u saradnji sa kolegama iz Čačka i Jagodine, a finansira Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

V. T.

(Više informacija u nedeljniku „Čačanski glas“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.