Oni su budućnost Čačka, zaslužuju šansu!

Brže do posla ili stipendije

Na sastanku direktora tehničkih škola Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Čačka, ovdašnjih Mašinsko-saobraćajne i Prehrambeno-ugostiteljske, Srednje škole „Dragačevo“ i milanovačke Ekonomsko-trgovačke „Knjaz Miloš“, predstavnika Privredne komore i rukovodstva Čačka sa profesorkom dr Gabrijelom Grujić, pomoćnicom ministra prosvete, predstavljeni su planovi upisa na smerove dualnog obrazovanja. Takav metod nastave kod nas je zaživeo pre nekoliko godina.

Gabrijela Grujić i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka

Generacije koje su školske 2017/18. upisale Mašinsko-saobraćajnu školu, stekle su diplome modelara odeće i bravara-zavarivača. Mnogi su i zaposleni u preduzećima u kojima su pohađali stručnu praksu. Čačak, kao najveći grad u Moravičkom okrugu, trebalo bi da bude primer i ostalim opštinama. Dualna nastava posebno je razvijena u tekstilnoj industriji.

– Programi i planovi upisa nisu jedini napredak dualnog obrazovanja. Ostavren je i pomak u povezivanju direktora srednjih škola, privrednika, gradskih i opštinskih vlasti. Dostupne su sve privredne grane, u skladu sa planovima razvoja gradova opština i privrede. Privrednici iskazuju potrebe, a direktori odgovaraju koje profile mogu da uvedu. Kada se dogovore, predstavićemo sve mogućnosti učenicima i njihovim roditeljima. Biće ponuđen 51 program dualnog obrazovanja – navela je predstavnica Ministrstva prosvete.

Dualno obrazovanje omogućava učenicima brže zaposlenje posle završetka srednje škole ili stipendije za nastavak školovanja. Profesorka Grujić najavljuje i da će isti sistem obrazovanja biti primenjen i na fakultetima.

Z.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.