Društvo

ЧАЧАК ОПЕТ НА НОГАМА ЗБОГ ЧЕТВОРОГОДИШЊЕ ХЕЛЕНЕ ЖИВКОВИЋ – ЗА ЛЕЧЕЊЕ МАТИЧНИМ ЋЕЛИЈАМА ПОТРЕБНО 18.000 ЕВРА

Сутра, од 10 до 17 часова, поред Мораве одржава се хуманитарни базар. У понедељак, 27. марта, у 17 часова је кошаркашка утакмица „Чачак `94“ и „Младост MaxBet Земун“ за Хелену… Хуманитарне кутије у продавницама, рестортанима, кафићима…

Јелена Живковић, мајка мале Хелене, мора да верује у чуда. Јер, и поред лоших налаза лекара, нада се да ће њеној четворогодишњој ћерки предстојеће операције помоћи у излечењу. Први корак је да сакупи 18.000 евра, колико је потребно за три операције. Прва је заказана у Београду већ 4. априла. И овог пута Чачак се дигао на ноге. Сутра, на градској плажи, пријатељи и људи доброг срца, за Хелену организују хуманитарни базар. У понедељак, 27. марта, у хали крај Мораве кошаркаши ће се борити и за њу. Стигла је помоћ од градског руководства, од бројних људи, не само Чачана, али потребно је још много. 

Хелени је прошле јесени дијагностикован поремећај из спектра аутизма. То је, нажалост, тек био почетак Јеленине борбе. Хелена је рођена у термину, али због стафилококне инфекције, а онда и сепсе, убрзо је морала да прима вештачки кисеоник. Пребачена је на Одељење интензивне неге у Клинички центар Крагујевац. Тамо је добила застој бубрега и шум на срцу, па је прикључена на вештачку вентилацију. Када јој је било четрдесет дана, имала је операцију руке у Дечијој клиници у Тиршовој. Налаз је показао да је то био тумор леве подлактице… После те операције добила је епилептичне нападе. Први симптоми аутизма су били, описује мајка, што се девојчица више није одазивала на име, готово да је престала да говори… У том периоду она се и развела и почела са ћерком и две године старијим сином Николом да живи као подстанар.

После дуго чекања, почетком прошле седмице Хелена је најзад дошла на ред за магнетну резонанцу у Дечијој клиници и резултати су, каже Јелена, веома лоши. Неколико доктора, код којих је носила налаз, рекли су јој да је ситуација веома озбиљна, јер је Хелени одумиру нервне ћелије мозга и да је почела деменција.

– Рекли су ми да се ствара глиоза, да јој је мозак „сунђераст“ и да јој пропада хипоталамус, а све је последица недостатка кисеоника током порођаја… Почињу да јој пропадају центри за пажњу и физиолошке потребе и све је то већ приметно – каже Јелена.

Јелена Живковић

Лекари код којих је недавно била, рекли су да лека нема, да постоје само покушаји. Иако очајна, сламку наде пружила јој је могућност операције и лечење матичним ћелијама.

– Ове операције раде се у Турској, али сада немамо ни времена, ни новца за то. Раде их турски доктори и у једној приватној клиници у Београду. Прва операција Хелени је заказана за 4. април, а истог месеца би је још два пута оперисали. За то је потребно 18.000 евра – наводи мајка, којој снагу уливају и бројни донатори и добротвори, који су ових дана уплатили новац за њену ћерку. Јеленину веру поткрепљује Хеленино стање, која иде у вртић, приметан је добар напредак код логопеда…

Помоћ за Хелену иде преко Фондације „Хуманост без граница, (126 на број 2407), а Јелена апелује да се помоћ уплаћује директно на Хеленин рачун, јер је преко СМС порука дужа процедура. Новац се може донирати и у хуманитарне кутије по Чачку. Поред кошаркаша, за помоћ Хелени биће одиграна и утакмица у Заблаћу. Улаз на утакмице је бесплатан, а на улазима ће бити постављене кутије за донирање новца…

– Градоначелник Милун Тодоровић донирао је 200.000 динара. Велику помоћ, 500.000, уплатио је и један кошаркаш из Београда, али је желео да остане анониман. На исти начин, новац су уплатиле и две чачанске фирме… Хуманитарни базар на Морави, сутра од 10 до 17 часова, организују Војка Јевтовић и њена сестра Гордана Лазаревић, а помоћ су најавили још многи. Зову људи из Београда, Сарајева… Остало је десетак дана и надам се, верујем, да ће све бити добро. Она је борац, јер као беба је победила сепсу и карцином… Покушаћу све што постоји и што могу за моју девојчицу – закључује Јелена.

В. Т.

Поред СМС поруке, помоћ се може извршити на динарски и девизни рачун, као и путем Е-донирај интернет плаћањем платним картицама из целог света, као и преко PayPal-a. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.