Aktuelno Društvo

ČAČANI NA DRUGOM MEĐUNARODNOM DRUŽENJU DECE I OMLADINE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU U GRADIŠKI (FOTOREPORTAŽA)

DUGO LEPO PUTOVANJE DO LJUDI VELIKOG SRCA

Proteklog vikenda manifestacija „Svi smo mi dio vas“, koju organizuje Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima (MNRL) u Donjim Podgradcima kod Gradiške, okupila je oko 2.500 dece i omladine sa invaliditetom, i još toliko njihovih pratilaca, iz čak 107 gradova iz država bivše Jugoslavije! Dva dana ostaće zauvek u sećanju svih koji su bili deo ovog događaja. Razloga je mnogo, a jedan od najvažnijih je što su svi Gradištanci pokazali da je dobrota jedina trajna vrednost, koja otvara sva srca. Prevalili su putnici iz Čačka oko hiljadu kilometara, ali kako kažu, svaki kilometar je vredan za trajna prijateljstva. Pored onih iz gradova Republike Srpske, došli su na manifesaciju udruženja iz Ljubljane, Podgorice, Rijeke, Zadra, Sarajeva, Slovenije, Makedonije… Osim Čačana, iz Srbije su došli Nišlije, Šapčani, Beograđani, Novosađani, Knjaževčani… Jednostavno, Evropa je mogla opet da uči od nas, jer je to najveća manifestacija ove vrste, ikada održana na Starom kontinentu.

 

Na početku putovanja

 

Ljilja i Milena Vidanović
moleban crkva Podgradci

I ovo putovanje, na koje je krenulo trideset pet korisnika „Zračka“ i njihovih roditelja/staratelja, organizovalo je čačansko Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima. A organizacija za svaku pohvalu! Auto putem do Ljiga, onda Valjevo, Šabac do graničnog prelaza Pavlovića most. Radojica Strunjaš, sekretar Udruženja, isplanirao je da se poseti i poznato etno selo Stanišići kod Bjeljine. Mir, priroda, zanimljiva zdanja od kamena i drveta, stara vodenica, kuće u dinarskom stilu, oduševili su sve i skoro sat vremena odmora proletelo je u šetnji kroz ovo bajkoliko mesto, kamenim stazama i mostovima.

Ali, moralo se krenuti dalje, jer trebalo je bar do večeri stići do posavske i podkozarske Gradiške. Skoro 12 sati putovali smo do ovog grada, ali u pesmi i šali, uz sigurnu i pažljivu vožnju Ivana Ostojića, koji je na brojnim izletima već postao deo „porodice“, sve je proteklo u lepom druženju i osećanjima.

Radojica i Ivan
Foto: Dragoslav Šinik
Jelena, Novica, Veljko, Aco…

U Gradiški nas je sačekao Dragoslav Šinik, predsednik Udruženje za pomoć MNRL i predsednik Organizacionog odbora manifestacije. I kao što je u najavi pisalo, za sve sadržaje jedina kotizacija bio je „OSMEH“. Na svakom koraku, od svih… Nigde ni traga umora na ljudima, koji su spremali manifestaciju više meseci.

Domacin Dragoslav Šinik, predsednik Udruzenja za pomoc MNRL
Ispraćaj od prijatelja

– Nikakve razlike ne postoje, kada su djeca sa invaliditetom u pitanju. Svuda se susrećemo i nosimo sa istim problemima, dilemama, na isti način živimo. Kada smo prošle godine ispratili goste, u Gradiški se još dugo pričalo samo o tome. Ovo je veliki događaj za svu našu djecu, ali i mi roditelji „punimo baterije“ na ovakvim mjestima. Mi ovo nazivamo „životnom inkluzijom“ – sumira Šinik.
V. T.
(Celu reportažu možete pročitati u “Čačanskom glasu“, koji izlazi u petak, 17. maja)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.