Aktuelno Grad

ČIŠĆENJE ATENIČKE REKE

U okviru akcije sprovođenja preventivnih mera od poplava, koju organizuju jedinice Civilne zaštite, u toku je čišćenje Ateničke reke, dok je čišćenje Lupnjače završeno početkom ove sedmice, a sledi sređivanje korita Lozničke reke. Radovi, koji podrazumevaju uklanjanje rastinja pored rečnih korita, finansiraju se iz buxeta Grada sa 2,5 miliona dinara, dok je druga faza, odnosno otklanjanje mulja u nadležnosti JP „Gradac“.

Čišćenje rastinja i korova pored obala reka predstavlja prvu fazu u okviru sprovođenja preventivnih mera odbrane od poplava, rekao je Bratislav Zečević, šef Službe za bezbednost i odbranu. Reka Lupnjača je očišćena u dužini od oko četiri kilometra, od „Slobode“ do uliva u Zapadnu Moravu. Posečeno rastinje, kako je Zečević naglasio, biće iskorišćeno za grejnu sezonu u vrtićima u Prijevoru i Mrčajevcima.

1

 

– Sečemo i metrimo stabla. Već je veća traktorska prikolica prevezla određenu količinu u MZ Prijevor za potrebe tamošnjeg vrtića, a sva ostala stabla planirana su za vrtić u Mrčajevcima – rekao je Zečević.

Čišćenje Lupnjače, Ateničke i Lozničke reke, prema rečima šefa Službe za bezbednost i odbranu, ima za cilj da se srede ukorićeni delovi reka, kako korenje stabala ne bi probilo betonske ploče. Radovi će se izvoditi u dužinama od četiri do 10 kilometara.

Lupnjača
Lupnjača

– Za čišćenje Lupnjače bilo je planirano 20, ali smo posao završili za deset dana. Ostalo je da  JP „Gradac“ angažuje mašine kako bi se završio drugi deo čišćenja, tačnije izmuljavanje oko 800 metara. Okvirno ima oko 100 kamiona materijala. Do kraja nedelje trebalo bi da bude uklonjeno granje koje je ostalo pored puta, uz samu obalu reke. Za čišćenje Ateničke reke takođe je predviđeno 20 dana rada – rekao je Zečević. Atenička i Loznička reka će se čistiti od groblja do uliva u Zapadnu Moravu. Na ovim radovima je angažovano po pet, šest pripadnika Civilne zaštite, koji su nezaposlena lica i kojima se na osnovu Člana 25. Zakona o vanrednim situacijama mesečno isplaćuje republički prosek. Jedinice Civilne zaštite za obavljanje ovog posla imaju veliku pomoć „Komunalca“ i „Zelenila“, u pogledu angažovanja mašina, ali i ljudstva, napomenuo je Zečević. On je takođe rekao da JP „Gradac“ u okviru svog buxeta ima 10 miliona dinara za vode drugog reda, tako da će nakon raspisivanja tendera, biti odrađena i druga faza, odnosno uklanjanje mulja iz rečnih korita.

2

3

Оставите одговор