G.Milanovac Region

Дан примирја у Првом светском рату обележен и у Горњем Милановцу

Дан примирја у Првом светском рату обележен и у Горњем Милановцу


Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, данас у 10 часова на споменик Живојина Мишића, венце су положили: Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Поводом данашњег празника, председник општине Дејан Ковачевић се обратио присутнима: ,, Као што је познато, Србија је у Првом светском рату , нажалост, остала без трећине свог становништва, али српска војска се показала као најснажнија војска, не само у Европи, већ као најснажнија војска на свету. Све оно што је наша војска извојевала у оба светска рата, слободу српског народа, ми данас морамо да чувамо. Зато морамо да будемо мудри и паметни, да се водимо политиком мудрога Милоша Обреновића, да Србију кроз ова турбулентна времена спроведемо неокрњену, неоштећену, да се боримо за нашу слободу, да гајимо слободарски дух и да и даље будемо независна држава, ретка у Европи, можда и једина. Слава свим војницима! ”
На данашњи датум 1918. године силе Антанте потписале су примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Документ којим је дефинисао примирје у смислу повлачења немачких трупа, неуништавање инфраструктуре, размену заробљеника, обећање репарација, као и уништавање немачких ратних бродова и подморница потписан је у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у Компијену у Француској. Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.
Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године, а симбол празника је цвет Наталијина рамонда. Наталијина рамонда има особину да, након што се у одсуству воде сасвим осуши, може поново да оживи након мало кише или заливања. Понекад се зато назива и „цвет – феникс”. Спада у заштићене биљне врсте, а назив је добила по краљици Наталији Обреновић. На данашњи дан се на реверу носи амблем који се састоји од стилизованог приказа Наталијине рамонде коју окружује зелено црна трака, мотив Албанске споменице, одликовања за верност отаџбини коју су стекли српски војници који су се повлачили преко Албаније током зиме 1915. године.
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.