Društvo

DISLEKSIJA, AUTIZAM I ADHD U INKLUZIVNOJ NASTAVI

U organizaciji Kulturno-obrazovnog programa Doma kulture i Škole stranih jezika “Blackbird”, nedavno je održana tribina pod nazivom “SEN Toolkit – Disleksija, autizam i ADHD u inkluzivnoj nastavi”. Pored toga što je predstavljen projekat, publika je mogla da čuje gde se nalazi inkluzivna nastava u našim školama deset godina nakon početka, primere dobre prakse i teškoće sa kojima se suočavaju nastavnici i stručno osoblje, gde je Srbija u odnosu na druge zemlje Evrope. Podrška učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama u velikoj meri zavisi od nastavnog i pedagoškog osoblja u osnovnim i srednjim školama.

Podršku učenicima sa manjim smetnjama u razvoju pružaju nastavnici koji često i sami nemaju odgovarajuću podršku i nisu adekvatno obučeni za ovakav rad. Nastavnom i ostalom osoblju koje obavlja vaspitno-obrazovni rad u školama u znatnoj meri nedostaje podrška u prepoznavanju i primeni efektnih inkluzivnih tehnika. U zaključku Evropske komisije se konstatuje da „obrazovni sistemi uglavnom nisu u stanju da obezbede potrebnu podršku učenicima, kojima je potrebna pomoć u savladavanju emotivnih, socijalnih i obrazovnih poteškoća, kako bi se sprečilo njihovo prerano napuštanje formalnog obrazovanja.“    

– Obrazovna praksa u našoj zemlji, kao i drugim državama Evrope, obiluje primerima koji ukazuju na potrebu da se nastavnicma pruži neodložna pomoć u ovoj oblasti rada. Čačak je jedan od gradova u kome inkluzivno obrazovanje dobro funkcioniše, postignuti su dobri rezultati, ima mnogo primera dobre prakse, što nije slučaj u svim delovima Srbije, a i šire – najavila je temu tribine Verica Kovačević, urednik Kulturno-obrazovnog programa.

Cilj projekta SEN Toolkit je obezbeđenje podrške nastavnom i pedagoškom osoblju u osnovnim i srednjim školama u kojima postoji inkluzivna nastava, odnosno, svim ili gotovo svim školama u Srbiji. Reč je o međunarodnom projektu čiji je koordinator u Srbiji jezička škola “Blackbird”, na čelu sa vlasnikom Ljubomirom Vasojevićem. Fokus projekta je na disleksiji, autizmu i ADHD-u, a osnovni cilj je izrada programa obuke za nastavnike. Osim u Čačku, tribine će biti organizovane i u Novom Sadu i Beogradu.   

– Sigurno će zaključci sa ovih tribina biti važni, jer nema puno dešavanja koja okupljaju sve učesnike u procesu u toj “tananoj liniji”, koja odvaja inkluzivno obrazovanje od redovnog obrazovanja. Produkt ovog projekta je obuka, koja će biti na besplatnom raspolaganju nastavnom kadru i zaposlenima u školama. Očekujemo da će za ovaj program biti veliko interesovanje i da će u narednom periodu znatno doprineti kvalitetu nastave. Pozitivnom promenom stava i pristupa obrazovanju nastojimo da veliki broj dece ne ostane na marginama društvenog života, već da steknu znanja i kvalifikacije za samostalan i normalan život – rekao je Ljubomir Vasojević.

Radunka Lazić, iz beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, majka autističnog dečaka od osam godina koji je krenuo u prvi razred, kaže da bi jedan čas prilagođen ovoj deci podrazumevao da je učiteljica u toku letnjeg raspusta preuzela informacije, instrukcije, kako od roditelja, tako i od terapeuta iz prethodne škole.   

– Da bi se prilagodilo okruženje za dete trebalo bi da se pripremi prostor, kao i sve ostale metode. Takođe, važno je znati šta je detetu “okidač”, kako uči, kojom brzinom usvaja znanje. Naravno, uz konsultaciju roditelja i drugih terapeuta. To bi bilo idealno okruženje, usaglašeno baš po njegovoj “meri” – objasnila je Radunka Lazić.

Katarina Anđelković, master logoped iz Beograda, sa sedamnaestogodišnjim iskustvom u oblasti razvojnih poremećaja, smatra da je jako važno prepoznati ove probleme u ranom uzrastu:   

– Rana detekcija omogućava bolju prognozu, jer je reč o velikoj neuroplastičnosti mozga kod deteta. Bilo bi poželjno da pedijatri, nakon prve kontrole, zbog sumnje na određene razvojne poremećaje upute dete na dalju dijagnostiku, kako bi uspeli da detektujemo na vreme problem i prognoze bile bolje.  

Na tribini su učestvovali i predstavnici Školske uprave u Čačku, Centra za stručno usavršavanje i škola (nastavnici i pedagozi), a posredstvom video priloga i Martin Bloomfiled, SEN expert, York Associates, iz Velike Britanije.

N. R.

Foto: Ivan Petrić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.