Dragačevo

Opštinsko veće usvojilo izveštaje o radu međuopštinskih ustanova

Opštinsko veće u Lučanima održalo je 52. sednicu na kojoj su razmatrani izveštaji o radu međuopštinskog istoriskog arhiva, Turističke organizacije regije Zapadne Srbije i regionalnog preduzeća JKP „Duboko“ Užice. Takođe, većnici su usvojili izmene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, kao i pokrenuli postupak otuđenja opštinske parcele u Tijanju na kojoj se  izgrađuje etno-selo sa turističkim sadržajem.

U izveštaju istporijskog arhiva koji su većnici usvojili, navodi se da je ova ustanova tokom 2019. godine bavila zaštitom arhivske građe i registraturskog materijala, dakle evidentiranjem, klasifikovanjem, arhiviranjem, čuvanjem i stručnim održavanjem arhivske građe. Urađena je i elektronska evidencija svih 620 registratura sa teritorije koju pokriva Arhiv u Čačku. U toku je rešavanje  problema smeštaja građe preuređenjem podrumskog prostora  od 150 metara kvadratnih u dodatni korisni prostor. Završeno je sređivanje novopreuzete arhivske građe SO Lučani (1949 – 1983) i novopridošle projektne dokumentacije privatnih i pravnih subjekata, a stvoren je novi popis.

Arhiv je tokom 2019. godine pristupio izradi zbirke fotografija „Čačanskog glasa“ koji obuhvata period od 1990 – 2002. godine. Priređena je izložba povodom 100 godina od Velikog rata, zatim izložba dokumenata i fotografija “20 godina od NATO agresije 1999-2019”, izvršena tehnička realizacija „Mumija“ u Galeriji arhiva. U okviru izdavačke delatnosti u 2019. godini, Arhiv je pripremio za štampu knjige: “Slike sa balkanskog ratišta 1914-1918”, zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa „Srbija 1918“, održanog u Čačku 7. i 8.  decembra 2018. zatim, Izvornik, kao i 16 brojeva Starog srpskog arhiva. Ukupno preneta i utrošena sredstva Arhivu u 2019. godini iz sredstava budžeta tri opštine su iznosila 23, od planiranih 26. miliona dinara.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i na izveštaj o radu Turističke organizacije Zapadna Srbija za 2019. godinu čiji osnivači su gradovi Užice i Čačak i opštine: Čajetina, Bajina Bašta, Ivanjica, Lučani, Arilje, Požega, Kosjerić, Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica. Turističke organizacije ovih 12 gradova su donele zajednički program i plan promotivnih aktivnosti, nastupaju na međunarodnim sajmovima turizma i intenzivno rade na promociji turističkih potencijla ovog dela Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.