Aktuelno

Do danas prijavljeno 75 plivača za Bogojavljenski krst

U susret održavanju 13. verske, sportske i kulturne manifestacije Plivanja za zaleđeni krst na Bogojavljenje, u Galeriji Narodnog muzeja održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni sadržaji ove tradicionalne proslave. Glavni pokrovitelji programa od obnavljanja tradicije 2005. godine su Crkva Svetog Vaznesenja i Grad Čačak, a organizatori Narodni muzej, Sportski centra “Mladost”, a poslednjih osam godina i Dom kulture, u kome se održava svečana Bogojavljenska akademija.

unnamed (5)

O značaju manifestacije i dobroj organizaciji koja je uticala na njeno omasovljavanje, kako po odzivu plivača, tako i publike, govorio je Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti. On je tom prilikom rekao da će Grad i ubuduće podržavati i ovu, i svaku drugu manifestaciju vezanu za tradiciju srpskog naroda.

Dragan Savković je u ime SC “Mladost” istakao da se do ove konferencije za medije prijavilo 75 plivača za Bogojavljenski krst, a prijave će se primati i u sredu, tako da se očekuje da taj broj bude još veći. On je podsetio da u Bogojavljenskoj proslavi učestvuje ceo grad, i da se na obalama Morave tog dana očekuje između 10 do 12.000 gledalaca. Plivanju za zaleđeni krst predviđenom za10 časova, prethodiće praznična Sveta liturgija u Crkvi Svetog Vaznesenja u 8 sati, a od 9,30 časova krenuće litije do Gradske plaže. Na čelu litija kao krstonoša biće prošlogodišnji i dvostruki pobednik Aleksandar Zečević. Učesnici litije biće predstavnici gradskog rukovodstva, vojske, dece iz predškolskih ustanova, učenici, volonteri, konjanici, a takmičari će biti i predstavnici vazduhoplovnog puka aerodroma iz Lađevaca. Svi plivači na čelu sa ovogodišnjim nosiocem Bogojavljenskog krsta biće predstavljeni i darivani na svečanoj Bogojavljenskoj akademiji u Domu kulture uveče u 19. časova.

-U SC “Mladost” preduzete su sve tehničke mere bezbednosti. Obezbeđeni su dokovi na vodi, jezero će biti formirano tog jutra, jer ne smemo ranije zbog leda, podršku obezbeđenju daće i profesionalni ronioci, pripadnici Ronilačkog kluba “Borac”, asistenciju će pužiti i čačanski MUP, kao i Zdravstveni centar. Svi plivači će biti pregledani, u toku su lekarski pregledi i ništa nismo prepustili slučaju. Mi pratimo tu dugoročnu vremensku prognozu i tog dana se očekuje minus od tri do pet stepeni, a mi imamo iskustva sa niskim temperaturama, čak se plivalo i na minus 10 stepeni C, ali naši plivači će uz Božju pomoć, uz pomoć trubača i svoju hrabrost sigurno uspeti. Takmičenju će prisustvovati i svi dosadašnji pobednici, među njima prvi Nenad Stojković, kao i petorstuki nosilac Bogojavljenskog krsta Nemanja Trnavac. Manifestacija ima, pre svega, verski karakter, a plivanje ovih takmičara pokazuje njihovu odanost srpskoj veri i tradiciji – istakao je Dragan Savković.

Etnolog Narodnog muzeja Snežana Šaponjić Ašanin, veoma angažovana u obnavljanju i održavanju ove manifestacije, napomenula je da će se i ove godine u duhu predratne tradicije, na četiri punkta naći kutije za prikupljanje humanitarne pomoći namenjene za lečenje jednog bolesnog  deteta, koje će odrediti uposleni u Crvenom krstu, čiji će volonteri celog dana dežurati pored ovih kutija. Ašanin je navela učesnike umetničkog programa Bogojavljenske akademije na kojoj će pobedniku plivanja pripasti titula “počasnog nosioca Bogojavljenskog krsta”, i zahvalila svim dobrotvorima ove manifestacije.

AKCIJA SLUŽBE ZA TRANSFUZIJU KRVI

Od prošle godine ostvarena je i saradnja sa Službom za transfuziju krvi Čačanske bolnice, u ime koje se obratila dr Slavica Kitanović, apelujući na sve građane kojima to zdravlje dozvoljava da budu dobrovoljni davaoci krvi, kako bi se ispoštovalo jedno od osnovnih načela svih službi za transfuziju da “krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv”. Pošto je prošlogodišnji odziv bio izuzetno dobar, čak 50 mladih je dalo krv, akcija će postati tradicionalna, a ove godine se očekuje još veći broj davalaca, s obzirom na to da je akcija na vreme medijski podržana, rekla je zahvalivši doktorka Kitanović. Tog dana svi sugrađani od 18 do 65 godina koji se osećaju sposobnim, mogu dati krv u Klubu studentskog centra, preko puta Tehničkog fakulteta od 10,30 do 14,30 časova.

Z. L. S.

Оставите одговор