Projekti Prva prestonica kulture - baštinik novih vrednosti

„ДОБИЛИ СТЕ ШТА СТЕ ХТЕЛИ, ГРАДА ЧАЧКА АКВАРЕЛИ…“

УМЕТНИЧКА САРАДЊА СЛИКАРА ИЗ СЛАТИНЕ МИЛАНА ЧАКАЈЦА И БОРЕ ЂОРЂЕВИЋА

Дугогодишње пријатељство и уметничка сарадња ликовног уметника Милана Чакајца и Боре Ђорђевића, у више наврата је чувеног рокера доводила у Чачак и на његове изложбе. У години, када је Чачак прва Национална престоница културе, чије отварање је обележио и двосатни концерт у коме је публика уживала у старим и новим хитовима “Рибље чорбе”, сарадња двојице уметника отишла је и корак даље. Бора Чорба је несебично, својим стихом „Добили сте шта сте хтели, града Чачка акварели“, поклонио уметнику слоган за колекцију разгледница на којима су репродукције акварела Милана Чакајца, са препознатљивим урбаним мотивима града и његове култне реке.

Бора Чорба и Милан Чакајац

Захваљујући пријатељу и иницијатору идеје Ненаду Тутуновићу, осим на разгледницама, којих у једној серији има 15, исти мотиви слоган нашли су се и на шољама, беџевима, book маркерима, који су 22. априла, у време концерта „Робље чорбе“ на Градском тргу, представљени у Књижари „Речи“. Ову, „примењену“ уметност, реализује фирма “Nam-nam souvenir”. Захвљујући Тутуновићу, ови акварели стигли су и у руке барда југословенског глумишта Радета Шербеџије, током његовог гостовања на јубиларном, 60. Дисовом пролећу.

Раде Шербеџија и Ненад Тутуновић

Иначе, слоган који је Бора Чорбадаровао Чакајцу, део је ширег наратива који је потпуно у његовом духу и гласи: „Добили сте шта сте хтели, града Чачка акварели. Акварели града Чачка, то је то и мирна Бачка. Измислио творац и “Желе” и “Борац”. Воде са Мораве и болесног опораве”.

– Аквареле Чачка сам сликао последњих петнаестак година, ненаменски. Тај први циклус је више хиперреалистичан. Излагао сам их једном у Чачку и једном у Београду, 2013. године. Остали су настали у периоду 2015. до 2020. Велики број сам их урадио у време Короне, изолације, када је било ванредно стање. Мотиви су чачански, урбани, све је Чачак. Нарочито сам хтео да нагласим што више драматике, јер су сликани у сумрак, улична светла тек упаљена и, обавезно по киши, мокар асфалт, рефлексије… Изразитог су колорита, да „вришти“од боја и светлости – прича Милан Чакајац и напомиње да му је на располагању око 50 акварела, а да је до сада одштампана прва серија од 600 разгледница.

Пред почетак чачанског концерта Бора Чорба је, поред осталог, о свом пријатељу из Слатине рекао:

– Мој друг Милан Чакајац, сликар, издао је једну дивну серију акварела као разгледнице и беџеве, и ту су неки моји стихови којима сам прокоментарисао те разгледнице, штета што није на поштанским маркама, било би то комплетно… Мени је ликовно овде у Чачку у школи предавао један од најбољих акварелиста у старој Југославији, Грујица Лазаревић, а његов прави и реални наследник је апсолутно супериорни акварелиста Милан Чакајац. И, онда је мени част да напишем неке стихове који би илустровали његове слике.

Милан Чакајац је слободни уметник, животом у стваралаштвом везан за оближњу Слатину, што увек наглашава. Радио је једно време у просвети и, како каже, у избору статуса се “поодавно отиснуо у воде слободе”. И подсећа на своје уметничко образовање…

– Спремао сам се за пријемни три године код Грујице Лазаревића и Божа Плазинића. Уписао сам 1986. Академију у Ријеци. Велику подршку током школовања у Ријеци ми је дала професорка Радмила Матејчић, једна улица у Ријеци сада носи њено име. Била је једна од највећих историчара уметности у Југославији. Међутим, таман кад сам апсолвирао у Ријеци, 1991. је почео грађански рат… После годину дана настављам на Академији уметности у Новом Саду. Није исти програм био као у Ријеци, па сам поново ишао четврту годину. Био сам у класи професора Милана Блануше. Од тада сам се мало заинтересовао за апстрактно сликарство и урадио сам један циклус, тридесетак апстрактних слика. Излагао сам их 2011. у Дому културе у Чачку, под називом „Лица и предели“. А аквареле сам почео да сликам 1998. године. У већини случајева, мотив је био Морава. Чачак се појављује ту негде око 2007. године, од тада га интензивно сликам – прича за “Глас” Милан Чакајац и сећа се и више портрета које радио за пријатеље, људе из јавног живота, па и Бору Чорбу.

Најављује наш саговорник и наредне кораке у свом уметничком животу. Од јесенас је почео да слика нови циклус акварела Мораве. Припремио их је више од 50, за изложбу која га очекује у Горњем Милановцу ове јесени. Неки од акварела ће имати чак девет делова…Ипак, и, за сада, повод за нашу причу је лепа чачанска сарадња, иза које заувек остају стихови: „Добили сте шта сте хтели, града Чачка акварели“.

Зорица Лешовић Станојевић

Фото: архива уметника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.