Društvo

„ДРАГАНОВА НАГРАДА“ 2024 – 10. КОНКУРС ЗА НАЈБОЉИ ПУТОПИС СТАРИЈИХ ОД 60 ГОДИНА

ЈУБИЛАРНИ КОНКУРС ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПУТОВАЊА

Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Amity и портал Penzin расписали су 10. јубиларни конкурс „Драганова награда“ за најбоље путописе које потписују старији од 60 година. Конкурс је, као и ранијих година, расписан за пет категорија: најбољу женску и најбољу мушку путописну причу, за најбољу причу о путовању по Србији и у иностранству, као и најбољу путописну песму. Конкурс је отворен 1. јануара и траје до 1. марта 2024. За најбоље путописце обезбеђене су лепе награде, путовање по Србији. Циљ организатора је да и на овај начин допринесу промоцији активног, здравог, достојанственог и креативног старења у Србији.

Осим услова да аутор/ка потписаног рада не може бити млађи од 60 година, у заглављу прве стране потребно је навести којој од пет категорија рад припада. Путописни рад може да буде максимално на пет куцаних страна. Може бити написан и руком, али организатори моле да аутори пишу читким штампаним словима. Може се конкурисати са само једним радом, а услов је и да аутор исти рад није слао претходних година на овај конкурс. На крају рада потребно је написати податке о аутору/ки: име и презиме, датум рођења, занимање у активном периоду живота, адреса становања, телефон фиксни или мобилни, e-mail адреса (уколико је аутор/ка има)… 

О најбољима одлучује стручни жири, а одлука о избору најбољих путописних радова биће објављена 1. маја ове године.

Претходних година на конкурс „Драганова награда“ стизали су путописне приче и песме из Србије и земаља региона, као и из дијаспоре, од Грчке, Немачке и Швајцарске, па све до Канаде и Аустралије. За девет година пристигле је више од 1.100 радова! Нема граница ни када је реч о старости, јер су своје путописе слали и они који су закорачили добрим кораком у десету деценију живота!

– Можемо да се похвалимо да имамо путописце са свих континената, где живе наши људи и где са радошћу и дан-данас размишљају и пишу на свом матерњем, српском језику – каже Надежда Сатарић, председница Удружењa „Amity“.

Сви награђени и похваљени радови сваке године се објављују у штампаној публикацији, као и на порталу Penzin.rs и интернет страници Amity. Награде се додељују у свих пет категорија. За победнике и њихове пријатеље, како је назначено у Конкурсу, током јуна или октобра ове године, биће организовано наградно путовање по Србији, а сви учесници Конкурса биће позвани  на књижевна дружења у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, на којима ће бити представљени аутори путописних радова.

Путописне радове треба послати на адресу: Amity, улица Париске комуне 1/12, 11070 Нови Београд, са назнаком: „За конкурс“ или електронским путем на e-mail: mira@amity-yu.org, такође са назнаком у називу писма „За конкурс“.

В. Т.

Фото архива: Удружење грађана „Снага пријатељства“ – Amity и портал Penzin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.