Kultura

Gradska biblioteka već deset godina u Kooperativnom onlajn bibliografskom sistemu

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ ove godine obeležava deset godina rada u uzajamnoj COBISS bazi – Kooperativnom onlajn bibliografskom sistemu i servisima.

Nakon zvaničnog potpisivanja Zapisnika sa VBS Centrom Narodne biblioteke Srbije 2010. godine, kojim su definisani svi fondovi Biblioteke, prešlo se na rad u ovom sistemu, a lisni katalozi i Biblio-baza koji su do tada korišćeni otišli su u istoriju. S ponosom možemo reći da korisnici kroz uzajamnu bazu putem interneta već jednu deceniju mogu pretraživati katalog bilo gde i bilo kada.


Skraćeni pregled prvih godina rada u COBISS bazi glasio bi otprilike ovako:
Za samo tri godine unet je celokupan knjižni fond Gradske biblioteke koji danas broji preko 150.000 monografskih publikacija čime je omogućeno da u potpunosti zaživi korisnička baza i da se od 2013. godine pređe na automatsko zaduživanje knjiga.


Korisnici i zaposleni su se, na obostrano zadovoljstvo, prilagođavali novim okolnostima. Radilo se s velikim entuzijazmom, neprestano, u obe smene uz ne tako brz internet i sa svega nekoliko COBISS priključaka uz istovremeni unos novih publikacija, čiji priliv nije posustajao. Kupovina knjiga, pokloni darodavaca, otkupi i rashodi rađeni su istovremeno sa unosom postojećeg fonda.


Biblioteka je do 2010. godine počivala na sistemu starih UDK brojeva. Istovremeno sa novom bazom prešlo se i na sistem novih UDK brojeva, prema kojima je formiran smeštaj knjiga po odeljenjima i izrađeni su šifrarnici neophodni za sve vrte statistika, značajnih za poslovanje ustanove.


Uprkos procesu promena u sistemu obrade građe čitaoci su sve vreme neometano koristili knjižni fond. U međuvremenu je COBISS2, čijim se „komandamaˮ za rad uveliko ovladalo, inoviran i usledio je prelazak na COBISS3 koji je zahtevao novo privikavanje i učenje, a od 2018. zaživela je i normativna baza.


Istrajno se radilo iz zapisa u zapis, preko polja i potpolja, od knjige do knjige, iz odeljenja u odeljenje, sve do legata i depoa Biblioteke.


Tokom proteklih deset godina odštampano je deset inventarskih knjiga u kojima se u proseku nalazi preko 60.000 novih naslova, nešto manje nego što broji današnji fond Pozajmnog odeljenja za odrase čitaoce. Na 60.000 knjiga je nalepljeno isto toliko COBISS nalepnica i zaštitnih folija, a na urađenim knjigama nalazi se i preko 500.000 ručno stavljenih pečata. Za svakom godinom ostaje registrator računa, statistika o načinima nabavke knjiga, rashodima, ukoričenim knjigama, zamenama i brojnim izveštajima.


Iako su čitaocima najčešće nepoznati, katalogizatori podsećaju da životni put knjige u bibliotekama počinje u njihovom odeljenju, a da su njihova imena vidljiva samo u vidu skraćenog potpisa na vrhu kataloškog zapisa. Iz ovoga je jasno da samo zaljubljenici u ovaj posao, koji je podložan stalnim novinama, izmenama i kritikama, u njemu mogu istrajati, jer samo jedno pogrešno slovo u naslovu ili pogrešan inventarski broj mogu knjigu odvesti u potpuni zaborav.


Tim katalogizatora sa ponosom, požrtvovano i aktivno učestvuje u obradi publikacija i na taj način daje vidljivost fondu čačanske Biblioteke. Podsećanjem na reči Milorada Vučkovića Braca, penzionisanog bibliotekara Narodne biblioteke Srbije, saradnika i učitelja može se zaključiti koliki je značaj ovog posla: „Uzajamni katalog oslikava naše znanje, odgovornost i organizovanost, kao i svest da učestvujemo u stvaranju podataka za opštu korist i da smo svi povezani na planetarnom nivou…ˮ

Ča Glas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.