Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ: ВИШЕ МЕСТА У ВРТИЋИМА, МАЊЕ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

На данашњем, 67. по реду, заседању чачанских већника прихваћена је предложена одлука о проширењу капацитета градских предшколских установа за 20 одсто, што ће смањити листу чекања за пријем деце у вртиће. Градски већници су, такође, усвојили предлог измена и допуна Плана детаљне регулације за планирани аеродром – Прељина за зоне пословно-производних функција, као и извештаје о пословању  ЈKП  „Kомуналац“ и  ЈП „Градац“ за прошлу годину. На седници је прихваћен и предлог решења о именовању директора ЈKП „Kомуналац“, а донето је и решење о саставу Kомисије за оцену пројеката у области јавног информисања.

Проширење капацитета чачанских предшколских установа, чији је оснивач Град, значајно ће допринети смањењу листе чекања за пријем деце у вртиће. Уколико ова одлука буде усвојена на наредној седници градског парламента, градски вртићи ће располагати са 279 додатних места за смештај малишана.  

– Донели смо одлуку да се повећа капацитет за пријем деце у предшколске установе „Моје детињство“ и „Радост“ за 20 посто у односу на постојећи, тако да ћемо сада имати 3.179 малишана, односно, 279 додатних места. Са капацитетима четири приватне предшколске установе, моћи ћемо да сместимо укупно 4.505 малишана – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић на прес конференцији одржаној после седнице Градског већа.

На данашњој седници је разматрано укупно 39 тачака дневног реда, међу којима је и доношење одлуке о додели средстава удружењима за реализовање програма од јавног интереса у 2023. години, као и црквама и верским заједницама.

– Добра вест за све Чачане је да смо по решењу Владе РС конвертовали потраживања која Град има од компаније „Слобода“ у износу од 207.000.000 динара. У ствари, потраживања од заосталог пореза смо конвертовали у капитал Града у овој компанији. Такође, отписали смо камату, исто по решењу, у висини од 93 милиона динара. Када говоримо о средствима подршке, четири удружења су добила 950.000 динара, а три верске заједнице, односно, црквене општине 5.000.000 динара. За храм Вазнесења Господњег издвојено је 2.700.000  (за опремање музеја СПЦ), затим 1.500.000 за опремање парохијског дома у Ракови и 1.100.000 динара за подршку у изградњи храма у Виљуши – истакао је градоначелник Тодоровић и додао да су већници на данашњој седници определили и једну сталну буџетску резерву у висини од 1.000.000 динара за ванредну ситуацију у којој се подручје Града Чачка још увек налази.

Kомисија за избор директора јавних предузећа је предложила, а Градско веће прихватило, предлог јединог кандидата са ранг листе – Мирјане Ђоковић за избор директора ЈKП „Kомуналац“ Чачак. Ова одлука би требало да буде верификована на првој наредној седници Скупштине града Чачка, која је заказана за 18. јул.

На питање новинара да ли се зна ко ће заменити Мирјану Ђоковић на месту помоћника градоначелника за област заштите животне средине, Тодоровић је одговорио да то још увек није познато, али да ће то сигурно бити млада и веома стручна особа за ту област.

На седници Градског већа је именована и Kомисија за доделу средстава за суфинансирање медијских пројеката.

В. С.

ReplyForward

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.